2013. január 27., vasárnap

Pácolt, egészben sült csülök

A hét végén akciós volt a csülök a hentesnél, hát azt vettem, két jókora, gyönyörű húsos csülköt. Úgy voltam vele, hogy ugyanannyi idő alatt két hús is megsül, és ha nem fogy el ma, holnap is jó lesz, akár krumplival, akár egy jó sárgaborsó, vagy babfőzelékkel. Már csak recpet kellett hozzá, amit meg is találtam a neten ITT. És ezen is csak kicsit változtattam :). (Nem cserépben sütöttem, kihagytam a pácból a babérlevelet, mert Legnagyobbikom utálja az ízét, egy órácskával meghosszabbítottam a sütés idejét és most a sört is inkább utána ittuk meg - akkor viszont nagyon jól esett :D). 
Szombat este a Miss Marple alatt a recept ajánlata szerint először a pácot készítettem el 8 gerezd reszelt fokhagyma, 2-2 jó nagy teáskanál dijoni mustár és csípős piros arany, 3 löttyintésnyi olaj, 1-1 teáskanál őrölt kömény és feketebors hozzáadásával. Már ennek a sűrű pácnak is nagyon étvágygerjesztő illata volt! Aztán a pácot félretettem kicsit, míg a két gyönyörű tiszta, és szőrtelen csülök bőrét egy éles késsel körben szépen bekockáztam. Amikor azzal is elkészültem, előszedtem a nagy Zepter ovális lábast és leszereltem a füléről a műanyag részt, meg a fedő termosztát gombját. A csülköket alaposan bemassziroztam a páccal és az ovális edénybe tettem. Lefedtem, és a biztonság kedvéért folpackkal is lezártam, nehogy a hűtőt elárassza az intenzív fokhagymás illat. Így pihent az éjjel a bepácolt husi. Reggel fél kilenckor előszedtem a hűtőből, a sütőt 200 fokra és légkeverésre kapcsoltam, a legalsó sínre tettem a sütőrácsot. A húsokat körben óvatosan megpergettem sóval, aztán a lefedett edényt a sütőrácsra tettem a még majdnem teljesen hideg sütőbe. 
Két óra múlva húsos végükre állítottam a csülköket, utána így nézett ki. 
Aztán még egy órán át sütöttem, de akkor már csak 180 fokon, továbbra is fedő alatt, majd levettem a fedőt, a pecsenyezsírral meglocsolgattam a húst, és 200 fokon további 30 percig pirítottam, míg ilyen lett. 

Tálra szedve tálaltam, hagymás törtkrumplival és káposzta salátával
(1 kis fej káposzta vékonyra szelve, 1 csapott fehér kanál só, 6 evőkanál 10 %-os ecet, 10 evőkanál hideg víz, 2 evőkanál olaj, őrölt feketebors és chilipor ízlés szerint - utóbbi el is hagyható, a végén 2-3 csipet só kellett még bele) 
 A hús olyan puha volt, hogy leomlott a csontról, a bőr legnagyobb része finom ropogósra sült. Kanál kellett a hús kitálalásához, mert szinte szétesett.
Első fogásnak egy finom tejfölös habarással készült karfiollevest főztem hagyományos módon, sok zöldséggel, csigatésztával.
Ezek voltak benne: 1 egész fej karfiol, 1 fej hagyma felaprózva, 1-1 hatalmas sárgarépa, paszternák és petrezselyemgyökér, 2 halványítózellerszár, 3,5 liter forró víz, só őrölt bors, 3,5 evőkanál 20 %-os tejföl, 3,5 evőkanál rétesliszt, pici hideg víz, 6 dkg 8 tojásos csigatészta, 1 teáskanálnyi szárított petrezselyemzöld.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése