A változatosság kedvéért ma gombát ebédeltem :). Volt még egy szép nagy
gombám, meg egy másiknak a tönkje, azokból készítettem egy szupergyors
rizottót, kihasználva, hogy tejesen egyedül voltam, így senkit nem
zavart a gomba. A múltkori céklás bejegyzések hozzászólásaiban olvastam,
hogy a cékla nyersen is ehető, hát amíg főtt a rizottó, gyorsan
megtisztítottam és lereszeltem egy céklát, abból csináltam mellé salátát
(gumikesztyűben dolgoztam, mert bitangul fog a cékla).
A gombás rizottóban ezek voltak: pici olaj, fél fej hagyma, 12
dkg tisztított, szeletelt csiperke, 12 dkg arborio rizs, pici só, bors,
csirkeleveslé, amennyit felvett, 2 evőkanál tejszín.
A nyers céklasalátában ezek voltak: 1 közepes cékla nagy lyukú
reszelőn lereszelve, kevés só (csak pár csipet), fél citrom leve, 2
csepp édesítőszer, pici őrölt kömény és őrölt feketebors.
A rizottót szokásos módon főztem, először a hagymát dinszteltem meg,
aztán rátettem a gombát, picit sóztam, megvártam, míg a kioldódó lé
elpárolgott alóla. Akkor a rizst is a gombához adtam, pirítottam kicsit,
őrölt borssal megszórtam, majd a csirkeleves levet apránként hozzáadva,
kevergetve főztem. Amikor a szemek megpuhultak, 2 evőkanál tejszínt
tettem bele, elkevertem, kóstolás után még pici sóval ízesítettem.
A saláta hozzávalóit elkevertem, állni hagytam pár percig, aztán a rizottó mellé tálaltam.
(Nem volt rossz ez a saláta sem, de nekem a főtt céklás saláta jobban ízlik. Persze lehet, hogy én nem jól csináltam valamit.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése