Annyira kíváncsi voltam Trollanyu norvég fánkjára,
hogy ma megpróbálkoztam vele. Lehet, hogy nem jól csináltam, sőt
biztos, mert az egy éjszakán át pihentetés nálam teljesen kimaradt. Kb.
másfél órát volt ideje pihenni, utána sütöttem. De szerintem nemcsak ez
volt a probléma, hanem valami más is, ugyanis a receptben szereplő
hozzávalók pontos leírás szerinti összeállítása után az én tésztám
sokmindenre hasonlított, de fánk tésztára egyáltalán nem. Inkább egy
ragadós nokedli tésztára. Lehet, hogy a porcukor miatt?? Vagy az egy
éjszakás pihentetés során átalakul a tészta...??? Nem tudom, de nekem
kellett még bele liszt, meg egy kis olaj is, hogy valamennyire
összeálljon. Aztán megsütögettem. Rengeteg lett belőle, két nagy tállal.
Az íze leginkább a linzerére és a csúsztatott palacsintáéra emlékeztet.
Érdekes, mert egy-egy fánk elég nehéznek tűnik, de mikor beleharapunk
vagy törjük, belül szinte légiesen könnyű, habos szerkezetű, a külseje
viszont isteni ropogós. Ezért úgy gondolom, ha nem is pont olyan, de
azért így is nagyon finom. Ebből én is megettem már négyet, úgy eteti
magát.
Szóval az eredeti recept szerint kell bele: 3 tojás, 35 dkg cukor (én porcukrot használtam), 3
dl tejföl, 2 dl habtejszín (30 %-os), 75 dkg liszt (én finom lisztet
használtam, aztán kevés réteslisztet is), 2 teáskanálnyi + még egy
csipet szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt kardamom kellett volna még bele, de olyanom még sose volt, hát kihagytam. Viszont nekem kellett még bele némi liszt -rétes-, és 3-4 evőkanálnyi olaj.
Először a 3 tojást kevertem sűrű krémesre, 35 dkg porcukorral - gépi
habverővel. Hozzáadtam a tejszínt és tejfölt, azzal is átkevertem, aztán
szórtam bele a szódabikarbónával elkevert lisztet. Ahogy fentebb írtam,
inkább nokedli tésztára hasonlított, ezért lisztet szórtam még bele, de
mikor ez sem hozta a várt eredmény, két kis löttyentésnyi olajjal
próbálkoztam.
az első kisült darabok |
Amikor összeállt a tészta, hagytam kicsit pihenni, aztán olajozott
tiszta asztallapon kicsit ellapigattam, 4,5 cm átmérőjű
pogácsaszaggatóval kiszúrtam, aztán minden kis korongnak lyukat nyomtam a
közepébe az ujjammal, kicsit körbehuzigáltam és forró olajban, de
mérsékelt tűzön (9/6) szép pirosra sütöttem. Tényleg rengeteg lett, és
szerintem akkor is finom, ha nem így kellett csinálni.
Amíg pihent a tészta, a tegnapi babfőzeléket alakítottam kolbászos bablevessé. Megtisztítottam 1
szál sárgarépát, fél-fél petrezselyemgyökeret és paszternákot, negyed
zellergumót, 1 nagyobb krumplit, mindent takaros kis darabokra vágtam, a
maradék főzelékhez adtam (kb. 4 merőkanálnyi volt), felöntöttem
1,5 liter forró vízzel, tettem bele kevés sót, egy löttyintényi olajat,
másfél fehér kanál fűszerpaprikát és egy fél szál kisebb darabokra
vágott kolbászt. Addig főztem, míg a zöldségek megpuhultak.
Annyira ügyes dolog ez a főzelék átalakításos történet :) Én maximum a pörköltekből csinálok levest.:) A fánk meg elég jól néz ki, érdemes lenni kipróbálnom, persze nekem a negyede is elég lenne :)
VálaszTörlésKöszi Pitz :)! Szerintem adja magát. Ha nem fogy el egyik nap így, akkor kicsit átalakítva elfogy úgy. Persze mindig kell egy kis kellősítő bele, kolbász, virsli vagy pirított bacon.
VálaszTörlésA fánk nagyon szapora és ahhoz képest, hogy először hogy megijesztett, jó lett. De tényleg rengeteg lett belőle.