Ma olaszos napunk volt. Ebédre olaszos fűszerezésű sonkás paradicsomszószt főztem, hozzá penne tésztát.
A paradicsomszószt úgy készítettem, hogy az lett az esti pizzák kenőanyaga is.
A szósz hozzávalói: 2-3 evőkanál olaj, 1 fej felaprózott hagyma, 1,5 hegyes erős paprika felaprózva, 2 paradicsom hámozva, felaprítva, 5-6
szelet sonka csíkokra vágva, 2 doboz 500 ml-es Nostia paszírozott
paradicsom, só, folyékony édesítőszer ízlés szerint, 1-1 kávéskanál
fokhagyma granulátum, szárított petrezselyemzöld és oregano, kevés
chilipor.
Kevés olajon megdinszteltem a hagymát,
ráraktam a csípős paprikát és paradicsomot, rövid ideig együtt pároltam,
majd a sonka következett. Azt is sütöttem kicsit, amikor már
szinesedett, felöntöttem sűrített paradicsommal, beleraktam a fűszereket
és kb. 15 percig forraltam. Tésztával is finom volt, és pizzaszósznak
is nagyon bevált.
Vacsorára 6 tepsi pizzát sütöttem, mert mindannyian nagyon szeretjük a
pizzát. . Ebből degeszre eheti magát mindenki. Lett 5 tepsi magyaros
jellegű, (de azért szinte kettő sem volt egyforma) meg egy tengeri
herkentyűs.
A pizzatésztába behasználtam a hűtőben lévő főtt krumplit. Szerintem nem ártott neki. Ezek voltak benne: 44
dkg sós vízben főtt krumpli, 4 dl forró víz, 1 kg rétes liszt, 1
teáskanál cukor, 2 csomag instant élesztő, 1,5 fehér kanál só, néhány
löttyintésnyi olaj.
A krumplit teljesen símára turmixoltam forró vízzel, amitől éppen
langyos lett. Hozzáadtam a lisztet, cukrot, élesztőt, sót és elkezdtem
összegyúrni. Kicsit ragadt a kezemre, ezért egy löttyintésnyi olajat
dagasztottam bele, de még mindig ragadósnak éreztem a tésztát, ezért
újabb löttyintés olaj került bele (egy löttyintés 1-1,5 evőkanálnyi
olajat jelent). Úgy emlékszem volt még harmadik löttyintés is, mire szép
sima, lett a tészta, nem ragadt sem a tálhoz, sem a kezemhez.
Folpackkal letakarva tettem a mikróba, 7 percre és 90 Wattra (olvasztó
fokozat), hogy a kelés beinduljon. Aztán a kikapcsolt mikróban pihent
tovább, míg a rávalókat összevágtam. Előbb a zöldségeket: 5 fej hagyma, 2
piros és 2 sárga húsú paprikát, 3 hegyes erős paprikát. Aztán
felkockáztam kb. 30 dkg baroni szendvicssonkát, 1 pár pick paprikás
kolbászt, 10-10 dkg paprikás és falusi szalámit, néhány szelet erdélyi
szalonnát a végén még 10 dkg krakkói sonkát is előszedtem, hogy elég
legyen a rávaló. Ezek a rávalók kerültek különböző arányban a pizzákra.
A magyaros jellegű pizzákra csípős-sonkás szósz után durvára reszelt
trappista sajt következett, majd a zöldségek és a húskészítmények.
A tengeri herkentyűsön a szósz után szintén sajt, hagyma, és kockára
vágott sonka következett, rá a forró vízzel leöblített és alaposan
lecsöpögtetett mirelit tenger gyümölcsei. Jó pár tekerésnyi olasz
zöldfűszerkeverék, néhány csipet só és fokhagyma granulátum került még
rá, és irány a sütő. Alaposan elfáradtam, de megérte, mert nagyon
finomak lettek a pizzák, a család meg nagyon elégedett :)!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése