2012. szeptember 19., szerda

Currys ponty





Eddig még semmi különleges nem készült a hét eleji nagy fogásból, csak a már bemutatott halászlé, tepsis sült hal, meg rántott hal. Az éjszaka viszont nem bírtam aludni, ezért néztem a Tv-Paprika adását ahol currys tengeri halat készített éppen valaki, persze kókusztejjel, meg ilyesmikkel. Aztán nagy nehez elaludtam, de álmomban csak foglalkoztatott a dolog, reggelre meg is született az ötlet, hogy currys pontyot fogok készíteni, persze kókusztej, meg a többi furaság nélkül. Igaz nem mertem sok halat "beáldozni", csak 55 dkg-ot, hogy keveset kelljen kidobni, ha nem ízlik a családnak. De legnagyobb örömömre isteni volt, a családnak is nagyon ízlett :)!!


Hozzávalók: 1 nagy fej hagyma apróra vágva, kevés olaj, 1,5 evőkanál (rétes) liszt, 1 púpos fehér kanál hot madras curry por, 1 kávéskanál chilipor, őrölt bors, ételízesítő és/vagy só ízlés szerint, kb. 8 dl - 1 liter forró víz, 55 dkg gyengén besózott pontyfilé.











Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pároltam. Rátettem a másfél evőkanál rétes lisztet, pirítottam pár másodpercig, aztán a currypor következett, azt is pirítottam pár másodpercig, majd felöntöttem forró vízzel (többel, mint amennyi szószt szerettem volna, mert fedő nélkül pároltam a halat a mártásban, így jelentős mennyiség elpárlgott belőle). Fűszereztem ételízesítővel, sóval (óvatosan, mert a hal is be volt sózva egy kicsit), chiliporral, őrölt borssal, és 8-10 percig főztem, hogy a hagyma megpuhuljon benne. Utána tettem bele a halszeleteket és először erős tűzön, majd a lángot mérsékelve 15-20 percig főztem a halat a currys mártásban. Közben 3 tasak főzőtasakos paraboiled rizst is főztem hozzá, és azon nyomban megkóstoltam.










2 megjegyzés: