2012. szeptember 3., hétfő

Sárga gévagombás-zöldborsós rizs




 Először egy kis kitérőt tennék az Unokák felé...:)


Tegnap este is Skype-oltunk, és most Ádámkáról sikerült aránylag jó képet készítenem. Éppen gyönyörűen vacsorázott a kis Drágám! Tomika most mozgékonyabb volt, így Róla most nem készült kép.





















 És most vissza a konyhához :)! Tegnap nem főztem, étteremben ünnepeltük Szüleim házassági évfordulóját, ezért ma maradék sem volt, amit előkaphattam volna. Viszont sok dolgom akadt ma délelőttre, ezért nagy főzésre nem volt időm, de ebédelni azért mégis kellett. Legnagyobbikom horgász zsákmány helyett ma reggel megint hozott egy jó adag sárga gévagombát, aminek a legzsengébb részeit meghagyva és apróra vágva 30 dkg vékony gombaszeletkét kaptam. Ezt készítettem el a rizs főzés szabályai szerint kevés olajjal, 1 kis fej hagymával, 30 dkg mirelit zsenge zöldborsóval, ételízesítővel, sóval, őrölt borssal, 2 fehér kanál szárított zöldséggel és szárított petrezselyemzölddel, 2 főzőtasak (25 dkg) paraboiled rizzsel és kb. 6 dl forró vízzel  sárga gévagombás-zöldborsós rizsnek. 


Kb. 30 perc alatt elkészült ez a finom fogás. Olajon megpároltam a hagymát, rádobtam a gombaszeletkéket, pici sóval és ételízesítővel megszórtam, hogy kiengedja a nedvét, aztán amikor a levét elfőtte hozzáöntöttem a mirelit borsót. 










Amikor a borsó is átforrósodott beleöntöttem a főzőtasakokból a rizst, pirítottam pár percig, aztán felöntöttem vízzel. Újra kevés só és szárított petrezselyemzöld következett, meg a szárított zöldségek. Érdekes, hogy a sárga gévagomba ebben az ételben elveszítette a rá jellemző erős illatát. A vékonyra szeletelés miatt pedig a szokásos - kicsit roppanós -  gomba állag is inkább puhára váltott. Összességében nagyon finomra sikeredett.


Pici sóval meghintett hámozott paradicsomszeletekkel tálaltam. 











A család pár tagja viszont a gombával nincs még köszönő viszonyban sem, hát gyorsan készítettem egy adag sonkás-friss paradicsomos-friss bazsalikomos mártást is, amihez olaszcsavart tésztát főztem a szokásos módon.


Hozzávalók: 1 kis fej hagyma felaprózva, kevés olaj, 20 dkg sonka apróra vágva, 10 db friss hámozott paradicsom kockára vágva, 1-1 kávéskanál szárított oregano, szárított bazsalikom és fokhagyma granulátum, kevés őrölt bors, chilipor és tengeri só, 500 gr Nostia passzírozott paradicsom, pár csepp édesítőszer, 10-12 levél friss bazsalikom.












2 megjegyzés:

  1. A rizsevésben én is besegítettem volna:) Aranyos a kisunokád, máris nagyot nőtt:)

    VálaszTörlés
  2. Kati - Oké :)!
    Tényleg nagyon aranyos!! Nagyon szépen nő a kis Drágám!

    VálaszTörlés