2012. szeptember 26., szerda

Mai ebédünk: Zsemlegombóc leves, húsos rakott karfiol






Gyönyörű karfiolokat, sárgarépát, petrezselyemgyökeret  és zellrgumót sikerült vennem a hét végén, utóbbi kettőt hatalmas zölddel. Ezek, meg némi darált hús, tejföl és tojás felhasználásával készült ma ebéd nálunk. A feldarabolt karfiolokból zöldségekkel egy isteni levest főztem, amiből a végén kiszedtem az előfőzött karfiolokat, a levesbe pedig zsemlegombócot szaggattam. Így lett egy finom zsemlegombóc levesünk. 


Hozzávalók: 2 szép nagy fej karfiol, 2 nagy szál sárgarépa, 1 nagy szál petrezselyemgyökér, 1/4 zellergumó, 1 fej hagyma, zöldpaprika darab, petrezselyemzöld, 2 liter forró víz, 2 húsleveskocka, 1 fehér kanál szitált ételízesítő, / vagy só ízlés szerint, pici őrölt bors.


A zsemlegombóchoz: 3-4 kisebb szelet zsemlekenyér, pici olaj, 1 tojás, pici hideg víz, 1-2 csipet só, rétes és finom liszt vegyesen annyi, hogy olyan - kicsit lágyabb - tésztát kapjunk, ami könnyen leválik a kanál domború oldaláról.


Először a tisztított, megmosott, feldarabolt zöldségek kerültek a nagy lábasba alulra, rájuk a karfiolrózsák, hogy a végén könnyebb legyen kiszedni őket. Amikor minden a lábasban volt, beletettem 2 húsleveskockát, megszórtam a karfiolokat szitált ételízesítővel, borssal, és felöntöttem forró vízzel. Először fedő nélkül forraltam fel, és főztem 1-2 percig nagy lángon, utána takarékon fedő alatt főztem puhára a zöldségeket. Amikor megpuhult szűrőbe szedtem a karfiolt, hogy az összes lé kicsorogjon belőle. Amíg a leves főtt, a kenyérszeleteket kis kockákra vágtam, kevés olajon megpirítottam és hagytam kihűlni. Kissé lágyabb galuskatésztát készítettem, abba forgattam a pirított kenyérkockákat, aztán evőkanállal a forrásban lévő levesbe szaggattam, és újraforrástól számított 10-12 percig főztem takarékon, fedő alatt. 









A rakott karfiolhoz már csak a hús elkészítése volt hátra, mert a 2 fej karfiol már előfőtt a fűszeres levesben. Az előkészületek közben a sütőt előmelegítettem 200 fokra, légkeverésen.


Hozzávalók: 1 fej hagyma, 2-3 evőkanál olaj, 60-65 dkg darált hús (nekem most 67 dkg volt), csapott fehér kanál só, 1-1 kávéskanál fokhagyma granulátum, őrölt bors, és őrölt kömény, 1 fehér kanál (csípős) fűszerpaprika, 1 főzőtasak (12,5 dkg) paraboiled rizs, 3-4 dl forró víz.


A habaráshoz: 1/2 pohár nagy poharas, 20 %-os tejföl, 4 db "S"-es tojás, pici só, 


A tetejére: 1 nagy pohár 20 %-os tejföl, 10-15 dkg reszelt trappista sajt.


A hagymát szokás szerint megdinsztelem kevés olajon, majd ráraktam a darált húst, és fehéredésig sütöttem. Közben rátettem a sót, fokhagyma granulátumot, őrölt borsot, őrölt köményt, legvégül a fűszerpaprikát és a rizst a zacskóból, majd forró vízzel felöntöttem és újraforrástól számított 20 percig főztem, a vizet szükség szerint pótolva alá, nehogy leégjen.  Az előfőzött karfiolt 36*24 cm-es tepsibe öntöttem, kanállal kicsit összevágtam és egyenletesre igazgattam, rákanalaztam a pörköltes-rizses húst, megdöfködtem kicsit, hogy a hús jobban lemenjen a karfiol közé. Fél pohár tejfölbe 4 kis tojást ütöttem, kevés sóval elturmixoltam és a rakottasra öntöttem, végül 1 pohár tejfölt a tetejére símítottam, és 2/3 részére sajtot reszeltem, majd az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütöttem. 


































5 megjegyzés:

  1. Nagyon finom ebédetek volt! A levest és a rakott karfiolt is nagyon szeretem! Guszta!

    VálaszTörlés
  2. Ma is finomat készítettél. A rakott karfiol a bátyám nagy kedvence, ha rajta múlna, minden nap ez lenne az ebéd náluk. :)

    VálaszTörlés
  3. Ma én is karfiolt készítettem, csak diétásabban:)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Éva :)!

    Neked is Gabriella! A rakott karfiolt nálunk is mindenki szereti, de mindennap azért nem :)!

    Kati - Láttam, Te morzsás karfiolt készítettél.
    Azért adnék egy tanácsot - ne fogyókúrázz, mert az hizlal. Az elmúlt 34 év ezt nekem már bebizonyította. Csak akkor nem híztam, amikor nem fogyókúráztam!

    VálaszTörlés
  5. De finom ebédet főztél! A menüről biztos ezt választanám...

    VálaszTörlés