2012. szeptember 21., péntek

"Bakonyi" süllőfilé - ahogy én gondolom :)







Tegnap főzőszünetet tartottam, mert Középsőm ragadta magához a fakanalat :). Isteni levest főzött hagyományosan Mama 2 kapirgálós falusi csirkéjének aprólékából (amit a mélyhűtőben talált), sok zöldséggel, csigatésztával. Második fogásnak pácolt csirkemell szeleteket sütött. 4 fél csirkemell filét szeletelt fel, bepácolta olajjal, hagymával, zúzott fokhagymával, karikára vágott zöldpaprikával, négyszín borssal, pici fűszerpaprikával, és sóval, amit utána hirtelen kisütött, (a végén a pácban található zöldségeket is megsütötte). Tejes-maragarinos-tejfölös krumplipürét csinált hozzá, amit egy leheletnyi fokhagyma granulátummal és frissen őrölt négyszínű borssal fűszerezett. Nagyon finom ebédet főzött, és becsületére legyen mondva a "romba döntött" konyhát is rendbe tette ebéd után, úgyhogy csak így tovább Kisfiam :)!! 


Ma visszavettem az uralmat a konyhában, halból készítettem ebédet, méghozzá a Legnagyobbikom által fogott hatalmas süllő 10 szelet gyönyörű, hófehér filéjéből, bakonyi süllőfilét, saját elgondolás szerint:). Ez szalonnás is, gombás is, paprikás is, tejfölös is, kicsit csikós tokányos is, de ami a lényeg: nagyon finom!! Még gombagyűlölő Legkisebbikem is bőszen falta, persze arra nagyon ügyelt a szedésnél, hogy egy szál gomba nem sok, annyi se kerüljön a tányérjára. 


Hozzávalók:  15 dkg szalonna (erdélyi, 4 db kb. 1 cm vatag szelet, bőre nélkül kb. 2 mm vastag szeletkékre vágva), 1 fej hagyma apróra vágva, 15 dkg gomba (3 tölteni való csiperke megtisztítva, tönkjével együtt 1 mm-es szeletekre vágva), 2 csipet só, 1,5 evőkanál (rétes) liszt, 2 fehér kanál csípős fűszerpaprika, ételízesítő, és/vagy só ízlés szerint, 7,5-8 dl forró víz, 2 db lecsó paprika (1 sárga és 1 piros felezve és szeletelve), 1 db  paradicsom hámozva és felkockázva, 5 evőkanál 20 %-os tejföl, 10 szelet előre besózott süllőfilé (én leöblítettem a sótól mielőtt belefőztem az ételbe, mert picit sósnak éreztem az "alapot".


A szalonnát kiolvasztottam kicsit  (de nem sütöttem ropogósra), üvegesre dinszteltem rajta a hagymát, majd ráraktam a szeletelt gombát. 2 csipet sóval fűszereztem, hogy a gomba kiadja a nedvét. Amikor a gomba zsírjára sült, megszórtam liszttel, rövid ideig pirítottam, aztán az edényt félrehúzva megszórtam fűszerpaprikával, elkevertem és felöntöttem forró vízzel. Fűszereztem kevés ételízesítővel és sóval, majd beletettem a feldarabolt lecsó paprikát és paradicsomot. Kb. 5 perc főzés után a tejfölt is hozzáadtam, jól kiforraltam és legvégül a halszeletek is belekerültek. Ezzel még 10 percig főztem és a közben frissen főzött copfocska tésztával azon nyomban tálaltam. 


(Legkisebbikem azért berzenkedett egy kicsit, hogy megint hal van ebédre, szerinte mostmár meg kellene tiltani Legnagyobbikomnak, hogy halat hozzon haza :D)









4 megjegyzés:

  1. Amit nem tudtok megenni, küldjétek nekem:) Isteni finom lehetett:)

    VálaszTörlés
  2. Csoda finom lehetett! Nagyon guszta! Kati messzebb lakik inkább nekem küldjed!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Kati és Éva, tényleg nagyon finom volt. Sajnos küldeni nem tudok, mert hál'Istennek mind elfogyott :)!

    VálaszTörlés
  4. Jól gondolod Mária! Nagyon finom étel! Csak szálka ne legyen benne! Jöhet ide is!

    VálaszTörlés