Tegnap főzőszünetet tartottam, mert Középsőm ragadta magához a fakanalat :). Isteni levest főzött hagyományosan Mama 2 kapirgálós falusi csirkéjének aprólékából (amit a mélyhűtőben talált), sok zöldséggel, csigatésztával. Második fogásnak pácolt csirkemell szeleteket sütött. 4 fél csirkemell filét szeletelt fel, bepácolta olajjal, hagymával, zúzott fokhagymával, karikára vágott zöldpaprikával, négyszín borssal, pici fűszerpaprikával, és sóval, amit utána hirtelen kisütött, (a végén a pácban található zöldségeket is megsütötte). Tejes-maragarinos-tejfölös krumplipürét csinált hozzá, amit egy leheletnyi fokhagyma granulátummal és frissen őrölt négyszínű borssal fűszerezett. Nagyon finom ebédet főzött, és becsületére legyen mondva a "romba döntött" konyhát is rendbe tette ebéd után, úgyhogy csak így tovább Kisfiam :)!!
Ma visszavettem az uralmat a konyhában, halból készítettem ebédet, méghozzá a Legnagyobbikom által fogott hatalmas süllő 10 szelet gyönyörű, hófehér filéjéből, bakonyi süllőfilét, saját elgondolás szerint:). Ez szalonnás is, gombás is, paprikás is, tejfölös is, kicsit csikós tokányos is, de ami a lényeg: nagyon finom!! Még gombagyűlölő Legkisebbikem is bőszen falta, persze arra nagyon ügyelt a szedésnél, hogy egy szál gomba nem sok, annyi se kerüljön a tányérjára.
Hozzávalók: 15 dkg szalonna (erdélyi, 4 db kb. 1 cm vatag szelet, bőre nélkül kb. 2 mm vastag szeletkékre vágva), 1 fej hagyma apróra vágva, 15 dkg gomba (3 tölteni való csiperke megtisztítva, tönkjével együtt 1 mm-es szeletekre vágva), 2 csipet só, 1,5 evőkanál (rétes) liszt, 2 fehér kanál csípős fűszerpaprika, ételízesítő, és/vagy só ízlés szerint, 7,5-8 dl forró víz, 2 db lecsó paprika (1 sárga és 1 piros felezve és szeletelve), 1 db paradicsom hámozva és felkockázva, 5 evőkanál 20 %-os tejföl, 10 szelet előre besózott süllőfilé (én leöblítettem a sótól mielőtt belefőztem az ételbe, mert picit sósnak éreztem az "alapot".
A szalonnát kiolvasztottam kicsit (de nem sütöttem ropogósra), üvegesre dinszteltem rajta a hagymát, majd ráraktam a szeletelt gombát. 2 csipet sóval fűszereztem, hogy a gomba kiadja a nedvét. Amikor a gomba zsírjára sült, megszórtam liszttel, rövid ideig pirítottam, aztán az edényt félrehúzva megszórtam fűszerpaprikával, elkevertem és felöntöttem forró vízzel. Fűszereztem kevés ételízesítővel és sóval, majd beletettem a feldarabolt lecsó paprikát és paradicsomot. Kb. 5 perc főzés után a tejfölt is hozzáadtam, jól kiforraltam és legvégül a halszeletek is belekerültek. Ezzel még 10 percig főztem és a közben frissen főzött copfocska tésztával azon nyomban tálaltam.
(Legkisebbikem azért berzenkedett egy kicsit, hogy megint hal van ebédre, szerinte mostmár meg kellene tiltani Legnagyobbikomnak, hogy halat hozzon haza :D)
Amit nem tudtok megenni, küldjétek nekem:) Isteni finom lehetett:)
VálaszTörlésCsoda finom lehetett! Nagyon guszta! Kati messzebb lakik inkább nekem küldjed!
VálaszTörlésKöszönöm Kati és Éva, tényleg nagyon finom volt. Sajnos küldeni nem tudok, mert hál'Istennek mind elfogyott :)!
VálaszTörlésJól gondolod Mária! Nagyon finom étel! Csak szálka ne legyen benne! Jöhet ide is!
VálaszTörlés