2012. szeptember 29., szombat

Sült pulyka szárnyközép sült zöldségekkel










Tegnap csak főztem és ettünk, bejegyzés nem született, mert a már többször leírt paprikás krumpli volt ebédre kolbász és virsli karikákkal, nokedlivel. Készítettem mellé uborka salátát is, de a biztonság kedvéért kovászos uborkát is hozattam Legkisebbikemmel a zöldségestől.  Most Apukám miatt nem is próbálok kísérletezgetni. Inkább hagyományos ételek készülnek, amilyeneket Anyukám szokott főzni, még ha nem is szó szerint ugyanúgy. Mondjuk ennek éppen ellentmond a mai ebéd, mert ilyen tepsis sült zöldséget Anyu nem szokott készíteni. Ha zöldség, akkor főzelékként, párolt zöldségként, esetleg rántva kerül az asztalukra. Ma már egy személlyel kevesebbre kellett főznöm, mert Középsőm hazament, otthon - kívánságára - spenóttal és bundás kenyérrel várja Menyem. Tegnap még elmentünk vásárolni néhány apróságot, meg a hét végére húst, és utána az este még sütött 5 db csirke farhátat búcsúzóul a a családnak. Én nem bírtam enni belőle, mert már hamarabb megvacsoráztam, de öröm volt látni, ahogy a három "gyerek", meg később az Apjuk is kézzel, nyakig és könyékig zsírosan nyomta befelé a sülthúst zsömlével.  Nem tudom hogy alakult ez ki, de jobban szeretik sültnek és pörköltnek is a csirke farhátat, mint bármelyik másik csirke alkatrészt, de azt mondom, szerencse is, hogy szeretik, mert a mai húsárak mellett lehet, hogy gyakrabban fogunk ilyet enni. Na de most nincs okunk panaszra, mert a hét végére sikerült aránylag olcsó és mégis kiadós húsfélét találni kétízületes pulykaszárny képében. Vettem belőle 10 db-ot (2.490,- Ft-ért), és úgy osztottam el, hogy a szárnyközepeket ma megsütöttem sültcsirke fűszeremmel jól megszórva, és ugyanolyan fűszerezésű sült zöldségeket készítettem hozzá. Holnap a hatalmas szárnycombokból először levest főzök, aztán megsütöm párizsiasan, vagy sörtésztában, majd látom. Ma borsóleves volt az első fogás, mert se tegnap, se tegnapelőtt nem volt leves, és már nagyon hiányzott. 










A sült zöldségekhez ma ezeket használtam fel: 10 szem krumpli, 3 sárgarépa, 4 színes lecsópaprika, 1 padlizsán, 1 cukkini, 4 paradicsom, 2 vörös és 2 lila hagyma, sültcsirke fűszerkeverékem, kevés olaj.


 Fűszerezés után pici olajjal meglocsoltam, jól összekevertem, aztán a 180 fokosra előmelegített sütőbe a legalsó sínre tettem sülni, de akkor a lefóliázott pulykaszárnyközép már sült vagy 20 perce. A szárnyaknak kellett egy és háromnegyed óra, a zöldségeknek elég volt egy. Egy időre kivettem a sütőből, hogy ne égjen meg, aztán mikor megforgattam a szárnyakat , hogy a másik oldaluk is szép pirosra süljön, akkor tettem vissza a zöldségeket, hogy átforrósodjanak. 









2 megjegyzés:

  1. Milyen jópofa a tészta a levesben. Még nem láttam ilyen karikákat... :o)

    VálaszTörlés
  2. Én a Pick boltban szoktam venni, csakúgy, mint a csigatésztát, meg az eperszalagot. Ez a karika 4 tojásos, a másik kettő 8 tojásos, Berta féle tészta. Ezt leginkább zöldséglevesekbe használom, nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés