2013. július 11., csütörtök

Brassói csirkemelles rakott zöldbab




Tegnapi ebédünk második fogása Szüleim kertéjből származó zöldbabból készült, brassói csirkemelles rakott zöldbab. Még tegnapelőtt, rögtön a leszedés után megtisztítottam a zöldbabot, úgyhogy tegnap csak meg kellett főzni. Erre a célra a nagy Zepter gőzölő edényt használtam, amit az 5,8 literes fazékra illesztettem. A tisztított, megmosott, de egészben hagyott zöldbabot a fővő húsleves  fölé tettem párolódni, kevés sóval, ételízesítővel és fokhagyma granulátummal ízesítve.
(A húslevesben 2 csirkemellcsont és 4 bőr nélküli fél far főtt zöldpaprikával, hagymával és nagy csokor zöldekkel - petrezselyem és zeller zöldjével -, meg sóval, ételízesítővel és őrölt borssal ízesített 2 liter vízben.) 
A "töltelékhez" vékony csíkokra vágtam az egyik lebőrözött, kicsontozott csirkemellet (45 dkg volt a szín hús) majd kevés olajon megpirítottam, mint brassóinak szoktam sóval és őrölt borssal, aztán félretettem. Amíg megfőtt a húsleves és meggőzölődött a zöldbab elmentünk bevásárolni Legkisebbikemmel. Hazaérve gyorsan kikentem olajjal egy kis tepsit, a gőzölt zöldbab egyik felét belepakoltam, sóztam, és megszórtam fokhagyma granulátummal, aztán egyenletesen eloszlattam rajta a pirított csirkemell csíkokat, betakartam a zöldbab másik felével, azt is sóztam és megszórtam fokhagyma granulátummal


aztán 3 dl tejfölből és 3 tojásból habarást mixeltem rá 1-2 csipet sóval és ráöntöttem a rakott zöldségre. A tetejét is megkentem jó sűrű tejföllel, megszórtam reszelt trappista sajttal


és 200 fokra előmelegített sütőbe raktam, amíg ilyen szép pirosra sült.



Amíg a zöldbab megsült, kiszedtem a húsokat a levesből, magamnak egy tálka üres levet félretettem, a többibe tésztát főztem a nem testkontrollozóknak. A tegnapi levesből kimaradtak a zöldségek, mert arrra már nem lett volna időm, hogy azt is megfőzzem. A leves a hagymától, paprikától és a zöldektől éppen olyan finom lett, mintha egyéb zöldségek is főttek volna benne.
Az én levesembe levesbetétként végül az összevágott főtt hagyma, zöldek és némi mellcsontról leszedett hús került.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése