2013. július 19., péntek

Zöldségkrémleves, currys rizs currys csirkecombokkal / pirított gombával


Úgy tűnik mostanában majd minden nap kétféle étel készül nálunk, hogy a húsimádók is és én is jóllakhassak. Ma zöldségkrémlevessel indítottunk, aztán currys párolt rizs volt ugyancsak currys csirkecombokkal a húsimádóknak, nekem meg néhány szem pirított gombával.
A zöldségkrémleves hozzávalói: 1 szép nagy új zeller, egy hatalmas új petrezselyemgyökér, 1 nagy újkrumpli, fél cukkini, egy kis fej hagyma, 1,5 liter forró víz, só és/vagy ételízesítő ízlés szerint, őrölt bors, egy nagy csokor petrezselyemzöld, pici olaj, 2 vékony szelet kenyér
A zöldségeket megtisztítottam, 1*1 cm-es kockákra vágtam és forró fűszeres vízben puhára főztem. A főzés utolsó perceiben adtam hozzá a felaprított petrezselyemzöldet. Botmixerrel simára turmixoltam, újra felforraltam. A kenyérkockákat ugyancsak kb. 1*1 cm kockákra vágtam és kevés olajon megpirítottam. Finom volt.
A rizs hozzávalói: kevés olaj, 1 fej hagyma, 1 csomag mirelit finomfőzelék alap (450gr), 35 dkg paraboiled rizs, 1 liter forró víz, só és/vagy ételízesítő ízlés szerint, 2 fehér kanál curry por, kevés chili por. 
A felaprózott hagymát kevés olajon megdinszteltem, hozzáadtam a mirelit  zöldséget, addig sütöttem,míg a zöldség átforrósodott. Ekkor hozzáöntöttem a rizst, azt is lepirítottam kicsit, majd forró vízzel felengedtem (vigyázat fröcsköl). Fűszereztem sóval, curry és chili porral, és kb. 20 perc alatt, - ill. mire az összes levet magába szívta -  készre főztem. 
A currys csirkecombok hozzávalói: kevés olaj, 1 fej hagyma, 7 db csirkecomb lebőrözve, kettévágva, só és/vagy ételízesítő ízlés szerint, 2 fehér kanál curry por, kevés chili por, 2,5 dl forró víz. 
A hagymát apróra vágtam és kevés olajon megdinszteltem. Hozzáraktam a félbevágott csirkecombokat, fehéredésig sütöttem, majd sóztam, megszórtam curry és chili porral, kicsit hagytam párolódni, majd felöntöttem forró vízzel, az edényt gyorsfőző fedővel lezártam és szokásos jelzések után 10 percig főztem a combokat. A gőzt kiengedtem és currys rizzsel tálaltam a húst.
A pirított gomba hozzávalói: 1/2 fej hagyma, kevés olaj, 5 közepes gombafej, só, bors.
A hagymát apróra vágtam, a gombát cikkekre. Kevés olajon pirítani kezdtem. Közben sóztam-borsoztam, és zsírjára sütöttem. Currys rizzsel tálaltam.

1 megjegyzés: