2013. július 1., hétfő

Csirkemell sajttal, sonkával, sültkrumplival, zöldséges rizs salátával


Megint kétféle étel készült nálunk vasárnapi ebédre. A fiúknak csirkemellet göngyöltem sonkával és kétféle sajttal, mellé krumplit sütöttem. Ők ma levest sem kaptak.
Én megettem a tegnapelőtti vacsoráról megmaradt turmixolt petrezselymes karalábélevest, második fogásnak pedig zöldséges-gombás-zöldborsós rizs főztem, megint nagyon sok petrezselyemmel, mellé én is ettem pár szem sültkrumplit és bazsalikomos paradicsomsalátát.
A csirkemellet úgy göngyöltem fel, mint már régebben leírtam, alufóliába tekerve, hogy úgy is maradjon. Jó vastag húsok voltak, ezért vagy 40-45 percig sütöttem 200 fokra előmelegített sütőben.
Hozzávalók: 4 fél csirkemellfilé, 2 csomag sága selyemsonka, 12 rudacska trappista sajt, 4 db olaszos ízesítésű medvesajt (paradicsomos-fokhagymás).
A csirkemellfilékről levettem a középső csíkot, aztán kettényitottam. Nem klopfoltam ki, csak kívül-belül besóztam és állni hagytam, amíg előkészítettem a sonkát és a sajtokat. A képen látható módon beterítettem sonkaszeletekkel a csirkemellet, ráfektetem a sajtokat, és felgöngyöltem és alufóliába csomagoltam. A csirkemell közepeket 1-1 sajtrudacskával sonkaszeletbe csomagoltam, és a négy kis göngyöleget 1 alufóliába csomagolva a többi mellé a tepsibe raktam. Együtt sütöttem készre. 


A zöldséges gombás rizs hozzávalói: kevés olaj, 1 fej hagyma, 1 nagy szál új sárgarépa, 3 szál kis vékony új petrezselyemgyökér, 2 db nagyobb grillgomba, 1 csomag (45 dkg) zsenge mirelit borsó,  25 dkg (2 főzőcsomag) paraboiled rizs, 6 dl forró víz, só, bors, ételízesítő ízlés szerint, 1 nagy csomag petrezselyemzöld.
A hagymát apróra a zöldségeket karikákra félkarikákra vágtam, a gombát cikkekre, mindent nagy serpenyőbe raktam és hozzáöntöttem a fagyott borsót. Együtt kezdtem mindent dinsztelni kevés forró olajon. Sóztam, ízesítettem ételízesítővel, őrölt borssal, és amikor már minden átforrósodott hozzáadtam a rizst a zacskókból. Azal is pirítottam kis ideig, aztán felöntöttem forró vízzel. Lefedve főztem 20 percig, 1x-2x megkeverve takarékon. Végül hozzáadtam az apróra vagdalt nagy csokor petrezselyemzöldet. 
A paradicsomsalátához vékonyra szeltem 3 nagy paradicsomot, kicsit megztam, megcsepegtettem citromlével és olajjal, összevágtam és hozzákevertem néhány megmosott friss bazsalikom levelet, kicsit megborsoztam és szárított olasz zöldfűszerkeverékből is tekertem rá 1-2 tekerésnyit. Jól összekevertem és kész.
Vacsorára fokhagymás uborkasalátát készítettem a zöldséges-gombás rizshez.
A fokhagymás uborkasalátához vékonyra szeltem egy megmosott kígyóuborkát, picit megsóztam, megszórtam fokhagyma granulátummal és őrölt borssal, rácsavartam egy kis citrom felének levét, megcsepegtettem kevés olajjal, kevés chilipelyhet is csavartam rá, jól elkevertem és kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése