2012. május 1., kedd

Csirkenyársak kerti sütögetés helyett a sütőben









Ma nyár eleji kerti parti és a majális hangulatát is idéző ételt készítettem ebédre. Mégsem kerti grillpari volt nálunk, ez az ebéd is egyszerűen a sütőben sült. Párom és Legkisebbikem még mindig a kertben tevékenykedtek, én meg bőszen húzgáltam a pálcára a hozzávalókat, hogy idejében ebédelhessünk. El is néztem az órát, ahogy a nap rá sütött, kétségbeesetten azt láttam hogy déli 12 óra van, még gyorsabban húzgáltam a pálcára a hozzávalókat, aztán gyorsan összevágtam a padlizsánt is a körethez, miközben a sütő légkeverésen 200 fokra melegedett. Csak mikor már minden a sütőben volt, akkor láttam, hogy még csak 11:25  volt, ez azért nagyon megnyugtatott. Na de kezdem az elején. Volt még a hűtőben 4 fél csirkemell filém (a belső kis csík nélkül), ezeket vágtam kb. azonos méretű, falatnyi darabokra. Mindegyikből 25-26 kis kocka lett. Ezekhez vágtam még kb. 1,5 -2 cm-es csíkokra  1 csomag (20 dkg) szeletelt bacont, és volt még itthon egy kb. 10 cm*10 cm*3 cm-es darab  füstölt szalonnánk, (amit az Öcsémtől kaptunk kóstolóba) azt vágtam kb. ugyanakkora 2-2,5 mm vastag darabokra, mint a csirkemellek. Ezen kívül volt még 1 db piros kaliforniai paprika, 4 db sárga lecsó paprika, 2 jókora hegyes erős paprika (a Tescoban vettem, akciósan 59,- Ft volt darabja :)!!), meg 4 fej nagyobb lila hagyma (külső "levelei") ezeket is kb. azonos méretű darabokra vágtam. (A húsokat meg a szalonnát elfelejtettem lefényképezni, a zöldségeknek is csak a maradékánál jutott eszembe a fényképezés, utóbbiak ilyen darabokra voltak vágva)












Amikor minden elő volt készítve, elkezdtem a pálcikára húzogatást: 


hagyma, bacon, csirkemell, sárga paprika, szalonna


hagyma, bacon, csirkemell, zöld paprika, szalonna


hagyma, bacon, csirkemell, piros paprika, szalonna


hagyma, bacon, csirkemell, sárga paprika, szalonna


hagyma, bacon, csirkemell, zöld paprika, szalonna, 


hagyma, bacon csirkemell, piros paprika, szalonna


hagyma, bacon és  sárga paprika












Lett 16 db egyforma nyárs, a 17. nyársra egyel kevesebb falat csirkemell jutott, ott egy szalonnával több került a pálcikára, hogy nagyjából egyforma legyen. A csirkemellre sem sót, sem egyéb fűszert nem használtam, mert egyrészt nem akartam, hogy a só kioldja a hús nedvét, másrészt arra gondoltam, hogy a szalonna és a bacon is sós, féltem, nehogy túl sós legyen. Úgy gondoltam, ha nem lesz elég fűszeres, azon még  fogyasztáskor lehet segíteni, de ha elsózom, akkor már nem javítható. 


A körethez megmostam, és kb. azonos méretű darabokra vágtam 3 db padlizsánt, amit egy csapott fehér kanál sóval fűszereztem, hozzákevertem a fenti képen szereplő maradék zöldségeket, a 4 lila hagyma pálcikákhoz fel nem használt középső részeit feldarabolva, és 1 db paradicsomot. Ezt a keveréket egy kiolajozott tepsire öntöttem, elegyengettem, a tetejére osztottam a kimaradt bacon csíkokat, és apróra vágva a megmaradt 4-5 darabka füstölt szalonnát. 










A köretet a 200 fokra előmelegített sütő legalsó rácsára, a nyársakat alulról a 4. sínre tettem sülni. 25 perc után megforgattam a nyársakat, és még 8-10 perc alatt pirosra sütöttem. 














Délben már ehettünk is. A nyársak mellé nagyon finom volt a baconös sült zöldség, friss kenyérrel maga volt a tökéletesség, bátran ajánlom mindenkinek kipróbálásra :)!!









5 megjegyzés:

  1. Csodálatos ebédetek volt! Gyönyörűek a fotók és ötletes az étel leírása a megfelelő színekkel.
    Biztos hogy egyszer kipróbálom.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik,és gratulálok,nem kis munka volt!Szívesen elfogyasztottam volna legalább egy nyársat!
    Nagyon tetszik az új háttér.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm kedves Marisz :)! Sokszor majdnem belezavarodtam a sorrendbe a nagy kapkodásban, azért szedtem így külön a leírásnál, hogy könnyebben követhető legyen!!

    Mellissina - Köszönöm :). Igazán nem nagy munka, de az biztos, hogy gyorsabban megettük, mint ahogy elkészült :).
    Köszönöm, itt volt az ideje egy kis megújulásnak!

    VálaszTörlés
  4. Igaz időnként változni kell!Jó a színe is!!!!Finom!

    VálaszTörlés
  5. Hú, de sok fincsi nyárs! Nagyon szépek! Volt türelmed ezt a rengeteg mindent felkockázni, nyársra húzni... Irigylem a családodat, biztos jóízűen falatoztak a kerti munka után megpihenve... :D

    VálaszTörlés