2012. május 14., hétfő

Spárgakrémleves







Már írtam arról, hogy nem vagyok barátságban a spárgával. Egyszer régen próbáltam a szakácskönyvek instrukciói szerint elkészíteni, - sós cukros vízben, állítva előfőzni -, de az a próbálkozásom kudarcba fulladt, mert olyan moslék szag terjengett a konyhában főzés közben, hogy képtelen voltam megenni.
(Szó szerint, mint mikor Párom Nagyszülei sok sok évvel ezelőtt leforrázták a moslékot a malacoknak.) Ráadásul a spárga nem is olcsó mulatság. Azért, hogy kidobjam, nem veszem meg. - Így gondoltam eddig. Most a hét végén a Lidl-ben aránylag elfogadható áron, úgy emlékszem 370 forint körül volt fél kiló zöld spárga. Annyi helyen láttam mostanában, úgy gondoltam, üsse kavics megpróbálom, hátha saját ízlésem szerint megfőzve ehetőnek fogom találni. Nem mertem nagy konyhaművészeti remeket alkotni belőle, első lépésként egy egyszerű spárgakrémlevessel próbálkoztam. 










Hozzávalók: 1 csomag zöld spárga (1/2 kg), 1 közepes krumpli, 1,5 szál újhagyma zöldjével együtt, 1 liter forró víz, ételízesítő és/vagy só ízlés szerint (én 1 fehér kanál ételízesítőt tettem bele, és turmixolás után még kevés sót), frissen őrölt bors, 3-4 evőkanál tejszín (30 %-os), fokhagyma granulátum ízlés szerint.


A spárgát megmostam, fás végeit letörtem, a szár többi részét - a fejek kivételével - feldaraboltam, mint a zöldbabot. Megtisztítottam, kockára vágtam egy krumplit, és felkarikáztam másfél szál újhagymát is. Mindent fazékba raktam, felöntöttem vízzel, ízesítettem ételízesítővel, frissen őrölt borssal és puhára főztem. Amikor megpuhult botmixerrel krémesre turmixoltam. Visszatettem a tűzhelyre, sóztam kicsit, majd beletettem a félrerakott spárgacsúcsokat. Lefedve főztem néhány percig. A végén még  kevés fokhagyma granulátummal és 3-4 evőkanálnyi tejszínnel finomítottam, 1-2 perc forralás után tálaltam. Csak én ettem belőle, a család többi tagja "furcsának" találta, ezért Ők tegnap főtt csontlevest ettek inkább. Második fogásnak ma kelkáposzta főzeléket készítettem,  a tegnap sült hús, vagy a tegnapelőtt főzött csülökpörkölt mellé. Én ma csupa zöldet ebédeltem, mert a spárgakrémleves után egy tányér kelkáposzta főzeléket is bekebeleztem mindenféle hús nélkül. Az elmúlt két napi "disznólkodás" után így esett jól :)!!









2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a spárgát mindeféle formában és a zöldet jobban, mint a fehéret:) Jó kis leves, én általában csak gőzölni szoktam.

    VálaszTörlés
  2. Nem lesz a kedvencem, de elmondhatom, hogy így ízlett. Nekem kellett bele fokhagyma és só, hogy meg tudjam enni, pedig először anélkül próbáltam, de úgy túl zöld ízű volt.

    VálaszTörlés