2012. május 5., szombat

Szülinap - Kolbászos töltelékkel göngyölt csirkemell














Tegnap Legkisebbikem 26 éves lett. Már a megelőző napokban nagy egyeztetések folytak, hogy mi legyen az ünnepi vacsora. Felsorolta, hogy legyen: sülthús, rántott hús, sajttal-sonkával töltött rántott hús, kolbászos töltelékű rántott hús, rántott sajt, brassói, és még párféle étel, amit szeret. Kértem, hogy szűkítse a kívánságlistát, mert ennyifélét képtelenség összehozni. Aztán megegyeztünk, hogy ezek közül bármit készítek, az megfelel.  Gondolkodtam, hogy mi is legyen, aztán elmeséltem az ötletemet: mi lenne, ha a a kolbászos tölteléket csirkemellbe göngyölném, és úgy sütném meg, mint a  sonkás-cukkinis csirkemellet. Ez az ötlet nagyon tetszett neki is és nekem is, így az egyik "befutó" a kolbászos töltelékkel göngyölt csirkemell lett. A másik a karajból készült rántott hús, a harmadik a rántott sajt. Bónuszként elkészítettem a sonkás töltött gombát, hogy a Barátnők is meg tudják kóstolni, mert a múltkor meséltem nekik, hogy milyen finom volt. Az ételekhez köretként krumplipürét tálaltam, mert Legnagyobbikom sajnos későig dolgozott, a krumplipürét melegíteni is lehet, a sültkumpli viszont csak frissen jó, és este 10-kor már nem lett volna kedvem krumplit sütni. A töltött hús mennyiségét kicsit túlméreteztem, mert csak 4 rúd fogyott el, igaz maradt a rántott húsból, sajtból, töltött gombából, és a krumpliból is, úgyhogy ma nem kell főznöm. De jobb is így, mert délután a szülinapi bulira nagy rakás sósat sütünk.


A kolbászos göngyölt csirkemell hozzávalói (6 rúdhoz/6 személyre): 6 fél csirkemellfilé (belső csík nélkül), só, a töltelékhez: 1 evőkanálnyi olaj, kb. 15 dkg szeletelt bacon vékony csíkokra vágva, 1 fej hagyma felaprózva, 2 nagyobb lecsópaprika kis kockákra vágva, 1 hámozott felkockázott paradicsom, 12 dkg sonka kis kockákra vágva, 10 dkg (gyulai) kolbász apróra vágva, 4 db tojás kevés sóval elhabarva. 


A csirkemellfiléket vízszintesen kettévágtam, úgy, hogy ki lehessen nyitni, így mindegyik egy nagy szelet lett. Mindkét oldalát besóztam, kicsit megveregettem és félretettem. A töltelék hozzávalóit a felsorolás sorrendjében raktam a serpenyőbe. Először a bacont pirítottam meg egy pici olajat alátéve, aztán a hagyma, paprika, paradicsom került bele, majd a sonka és kolbász. Pár percig együtt sütöttem, aztán ráöntöttem a pici sóval elhabart tojást, hogy kicsit összefogja a tölteléket (ez eltérés volt az eredeti kolbászos tölteléktől, de nem vált kárára). Vártam, hogy hűljön kicsit, aztán elosztottam a húsokon a tölteléket, 










majd a sonkás-cukkinis göngyöltnél mutatott módon felgöngyöltem, és fóliába csavartam. 200 fokra előmelegített sütőben sütöttem 30 percig, (ekkor került a sütőbe a töltött gomba is, alufóliával letakarva) utána 15 percig állni hagytam (addig a sütőben pirult még a gomba fólia nélkül). Amíg ezek sültek, addig elkészült a rántott hús és rántott sajt is, így azonnal asztalhoz ülhettünk lakmározni :):





















8 megjegyzés:

  1. Sok fínomságot főztél a fiadnak, még felsorolni is elég, nemhogy elkészíteni. Boldog szülinapot neki.

    VálaszTörlés
  2. Boldog szülinapot! Nagyon kitettél magdért ilyen finom ételekkel!

    VálaszTörlés
  3. Éreztem, hogy be kell néznem Hozzád, Maria!:)
    Isten éltesse a szülinapost!!
    Nagyon klassz ételeket készítettél!

    VálaszTörlés
  4. Ó, micsoda finomság!! Olyan szép ez kolbásszal göngyölt csirkemell, kész színkavalkád!
    Isten éltesse a fiadat! :))

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a jókívánságokat, továbbítom az ünnepeltnek :). Igyekeztem, és úgy érzem nem okoztam csalódást, mindenki elégedett volt a vacsorával!

    VálaszTörlés
  6. Boldog szülinapot kívánok a fiadnak:) Igazán kívánatos és finom ételt főztél, nem is csoda, hogy elégedettek voltak:) Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
  7. Trollanyu - köszönöm, átadom :)! Köszönöm, Nektek is!!

    VálaszTörlés
  8. Boldog születésnapot a fiadnak, csodaklassz finomságot készítettél!

    VálaszTörlés