2012. május 31., csütörtök

Sonkás "cicege" (fokhagymás) tejföllel







Ma a krumpli volt a fő alapanyag, ami rendelkezésre állt az ebédkészítéshez, így valami krumplis recepten gondolkodtam. Eszembe jutott Illéskrisz cicegéje fokhagymás tejföllel. Na, gondoltam, itt az ideje a kipróbálásnak. Többször átolvastam a receptet, aztán elmentem főzni. Megpucoltam 8 közepesnél nagyobb krumplit, megmostam, és megmértem, majdnem 1,5 kg volt a tisztított krumpli súlya (egészen pontosan 1,48 kg), amit nagy lyukú reszelőn gyorsan lereszeltem. Illéskrisz 1 kg reszelt krumplihoz 22 dkg lisztet írt, én a másfélszeres mennyiséghez másfélszeres súlyú lisztet adtam, vagyis 33 dkg-ot. 2 dl tejföl szerepelt még a receptben, én 20 dkg-ot tettem a krumplihoz és liszthez, és még 2 egész tojást az elvileg még  hiányzó 10 dkg tejföl helyett. Az 5 dkg füstölt szalonna helyett 20 dkg vékony csíkokra szeletelt sonkát tettem bele, meg 2 fehér kanál sót, de a vöröshagymát és őrölt borsot kifelejtettem. (Úgy látszik mégiscsak öregszem. De most újra átolvastam a receptet és az elkészítés leírásánál már Krisztinél sem szerepel a hagyma, csak a hozzávalók felsorolásánál, talán ez is hozzásegített, hogy nálam is kimaradt.) Ezt a masszát összevegyítettem és kiolajozott tepsibe simítottam. A tetejére is spricceltem kevés olajat.










180 fokara előmelegített légkeveréses sütőben 50 perc alatt szép pirosra sült a sonkás "cicegém". 8 darabra vágtam, és sima (mert Párom nem szívesen fogyaszt fokhagymát, munkanapokon), és fokhagymás tejföllel (fél pohár nagy poharas 20 %-os tejfölbe 1 gerezd fokhagymát reszeltem) tálaltam. Nem lett olyan szép, mint Krisztié, és inkább tésztás jellegű lett, nem annyira szálas, mint az Övé, - talán mert az enyém nem újkrumpliból készült - de így is nagyon finom volt. A család úgy nyilatkozott, hogy jöhet máskor is :). Köszönöm a receptet Kriszti!!









4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon fincsi, és jól ferturbóztad a sonkával. Ezt nálunk is szereti mmindenki, jó kis fokhagymás tejföllel, isteni vacsora.Most éppen töki pompost készítek:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett, főleg a sok sonkával. Már Krisztinél is szemeztem vele, de a Tied is csodaszép lett. Most szívesen megenném ezt a szeletkét.:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett, sonkával is! Tényleg, milyen régen nem sütöttem...Most vettünk egy zsák krumplit. A hétvégén lesz, az biztos! :o)

    VálaszTörlés
  4. Tényleg nagyon guszta, vacsorára én is elkészítem.

    VálaszTörlés