Ma tejfölös krumplilevest és túrógombócot főztem ebédre. De ma nemcsak édes változatban készült túrógombóc, hanem sós változatban is. Így életemben talán először én is meg bírtam enni 3 gombócot, a kaprosból, tejfölös kaporszósszal - isteni volt!!
Hozzávalók a gombóchoz: 500 gr félzsíros tehéntúró, 2 egész tojás, 6 evőkanál gríz, fél csapott fehér kanál só, 2 púpos evőkanál felaprózott, fagyasztott kaporlevél. A főzéshez forróvíz, kevés sóval ízesítve.
A szószhoz: kevés olaj, 2 evőkanál rétes liszt, 5 púpos evőkanál felaprózott, fagyasztott kaporlevél, 6 dl forró víz, kb. 1/4 csapott fehér kanál só, 3 púpos evőkanál 20 %-os tejföl.
A gombóc hozzávalóit összegyúrtam és állni hagytam jó órán át, aztán lobogva forró, sóval ízesített vízben főztem meg. Amikor feljött a víz tetejére, még hagytam vagy 10-12 percig főni. Egyet kivettem és kettévágtam, hogy lássam, a belseje is rendesen átfőtt.
A kaporszószt szokásos módon főztem, az olajból és lisztből világos rántást készítettem, ráraktam az apróra vagdalt kaprot, pirítottam pár másodpercig, majd felöntöttem vízzel, sóztam, végül a tejfölt is beletettem és kb. 8-10 perc alatt készre főztem. A megfőtt gombócokat tányérra szedtem, kaporszósszal nyakon öntöttem, és nagyon elégedetten bekanalaztam :D!!
Utóirat: csakúgy, mint az édes változatnál, a kaprosnál is igaz, hogy annál finomabb lesz, minél többet áll a tészta főzés előtt a hűtőben. Amit később főztem meg, az még az első adagnál is sokkal lágyabbra főtt. Érdemes hamarabb elkészíteni és több időt hagyni a hűtőben, hogy a gríz jól megduzzadhasson.
Nekem bejönne, mert a kapor az egyik kedvenc fűszerem...
VálaszTörlésA kaporszószt nagyon szeretem, de ilyen gombócot még nem ettem. Biztosan nagyon finom, recept megvéve, és hamarosan elkészítem én is.:)
VálaszTörlésIlléskrisz, Gizi - Nagyon finom volt! Máskor is lesz ilyen nálunk, mert tényleg isteni:)!!
VálaszTörlésIműdom a kaprot, és nagyon jól néz ki ez a gombóc:) Hármat én simán megeszek, akár kapros, akár sima:)
VálaszTörlésTrollanyu - én az édeset nem szeretem (ill. nem bírom megenni), azt csak megfőzöm a családnak. Ezt viszont imádtam!! És ma jól be is lakmároztam belőle. Középsőmben bíztam, hogy megkóstolja, de Ő csak a kaporszószt ette. Pedig együtt igazán finom!!
VálaszTörlés