2012. május 23., szerda

Kapros túrógombóc tejfölös kaporszósszal




Ma tejfölös krumplilevest és túrógombócot főztem ebédre.  De ma nemcsak édes változatban készült túrógombóc, hanem sós változatban is. Így életemben talán először én is meg bírtam enni 3 gombócot, a kaprosból,  tejfölös kaporszósszal - isteni volt!!


Hozzávalók a gombóchoz: 500 gr félzsíros tehéntúró, 2 egész tojás, 6 evőkanál gríz, fél csapott fehér kanál só, 2 púpos evőkanál felaprózott, fagyasztott kaporlevél.  A főzéshez forróvíz, kevés sóval ízesítve.


A szószhoz: kevés olaj, 2 evőkanál rétes liszt, 5 púpos evőkanál felaprózott, fagyasztott kaporlevél, 6 dl forró víz, kb. 1/4 csapott fehér kanál só, 3 púpos evőkanál 20 %-os tejföl. 


A gombóc hozzávalóit összegyúrtam és állni hagytam jó órán át, aztán lobogva forró, sóval ízesített vízben főztem meg. Amikor feljött a víz tetejére, még hagytam vagy 10-12 percig főni. Egyet kivettem és kettévágtam, hogy lássam, a belseje is rendesen átfőtt.


A kaporszószt szokásos módon főztem, az olajból és lisztből világos rántást készítettem, ráraktam az apróra vagdalt kaprot, pirítottam pár másodpercig, majd felöntöttem vízzel, sóztam, végül a tejfölt is beletettem és kb. 8-10 perc alatt készre főztem. A megfőtt gombócokat tányérra szedtem, kaporszósszal nyakon öntöttem, és nagyon elégedetten bekanalaztam :D!!



Utóirat: csakúgy, mint az édes változatnál, a kaprosnál is igaz, hogy annál finomabb lesz, minél többet áll a tészta főzés előtt a hűtőben. Amit később főztem meg, az még az első adagnál is sokkal lágyabbra főtt. Érdemes hamarabb elkészíteni és több időt hagyni a hűtőben, hogy a gríz jól megduzzadhasson.






5 megjegyzés:

  1. Nekem bejönne, mert a kapor az egyik kedvenc fűszerem...

    VálaszTörlés
  2. A kaporszószt nagyon szeretem, de ilyen gombócot még nem ettem. Biztosan nagyon finom, recept megvéve, és hamarosan elkészítem én is.:)

    VálaszTörlés
  3. Illéskrisz, Gizi - Nagyon finom volt! Máskor is lesz ilyen nálunk, mert tényleg isteni:)!!

    VálaszTörlés
  4. Iműdom a kaprot, és nagyon jól néz ki ez a gombóc:) Hármat én simán megeszek, akár kapros, akár sima:)

    VálaszTörlés
  5. Trollanyu - én az édeset nem szeretem (ill. nem bírom megenni), azt csak megfőzöm a családnak. Ezt viszont imádtam!! És ma jól be is lakmároztam belőle. Középsőmben bíztam, hogy megkóstolja, de Ő csak a kaporszószt ette. Pedig együtt igazán finom!!

    VálaszTörlés