2012. május 10., csütörtök

Pizzás csiga










Mielőtt a pizzás csigát elkezdeném, kicsit visszakanyarodnék a tegnapi napra. Tegnap úgy el voltam ragadtatva az ajándékommal, hogy az ebéd teljesen kiment a fejemből. Nem megfőzni, csak bevezetni a "naplóba". Szóval tegnap 10 csirkemellfilé középrészéből, egy csomag mirelit zöldségből (45 dkg-os borsó és répa), 37,5 dkg paraboiled rizsből, a szokásos módon isteni hot madras currys zöldséges rizses húst főztem, pici chilivel még bolondítottam rajta kicsit, úgyhogy szerintem még hidegen is meleg lett volna :). Hogy a forrósága kicsit elviselhetőbb legyen, hűvös kovászos uborkát kínáltam mellé. Utolsó szemig elfogyott az összes, úgyhogy bátran állíthatom, hogy nagyon bejött a fiúknak :)!!


És akkor a mai nap. Tele volt a hűtő néhány falatos maradékokkal: Törtkrumplival, darabka kolbásszal, pici szalámivéggel, kevés pulykamell és sertés sonkával, párizsival, fél csomag baconnel, darabka trappista sajttal. Volt itthon még egy üveges tésztaszószom, így egyből pizzás csigára gondoltam a sok kis maradék eltüntetésére. 


A tésztához ezeket használtam: 70 dkg maradék törtkrumpli, 2,5 dl tej (3,5-ös zsírtartalmú), 1 teáskanál cukor 2 csomag instant élesztő, 1 tojás, 90 dkg rétes liszt, 1 és negyed  fehér kanál só 1 löttyintényi olaj. 


Feltétek: 1 üveg tésztaszósz (Parioli Basilico), 5 dkg kolbász, 6,5 dkg szalámi, kb. 10-12 dkg sonka (pulyka és sertés vegyesen), 1-2 szelet párizsi, 10 dkg szeletelt bacon.


A tetejére: trappista sajt























A tésztához először a hideg törtkrumplit összeturmixoltam forró tejjel, így egy nagyon kellemes hőmérsékletű masszát kaptam. Rászórtam a cukrot, aztán az instant élesztőt, kicsit elkevertem, aztán hozzáütöttem a tojást, beletettem a lisztet, sót és löttyintésnyi olajat, így szépen összeállt a tészta. Rövid dagasztás után most a mikróban indítottam be a kelést, mert elég kevés időm volt. 7 percre és 90 Wattra tettem be a folpackkal letakart tésztás tálat, utána kivettem és még 10 percig hagytam pihenni a tésztát, míg mindent apróra vágtam. Aztán a tésztát kinyújtottam, megkentem a szósszal, egyenletesen rászórtam az összevágott feltéteket, aztán az egészet felcsavartam, mint egy bejglit. Kb. 2-2,5 cm vastag szeleteket vágtam belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, megszórtam reszelt sajttal és 175-180 fokra előmelegített sütőben  szép pirosra sütöttem. Ebből a mennyiségből 23 db csiga lett.












6 megjegyzés:

  1. Ennek pizzáscsiga gazdagon is lehetne a neve,annyi minden jót bele! :)

    VálaszTörlés
  2. Guszta! Nagyon finom lehetett! Így legalább minden elfogyott a hűtődből!:-)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg jó gazdag! Nagyon tetszik. Feltétlenül kipróbálós. :)))))

    VálaszTörlés
  4. Ahányszor pizzás csigát látok a blogokon, mindig megkívánom, s elhatározom, hogy én is készítek, de mégsem került sor eddig rá:) Nagyon guszták.

    VálaszTörlés
  5. Ez pont az én ízlésemnek megfelelö :) Megkívántam! Nini, nekem is van ilyen szalvétám!

    VálaszTörlés
  6. Szuper csiguszok, imádnám!

    VálaszTörlés