2012. május 7., hétfő

Padlizsános-sonkás metélt olaszosan







Ma annyi munkám volt, azt sem tudtam, hol álla fejem, ezért csak egy villámgyors tésztaételt készítettem ebédre: padlizsános-sonkás mártást főztem  8 tojásos boglyas metélttel és olaszos ízvilággal, mert azt nagyon szeretjük. Isteni finom volt!


A mártás hozzávalói: kevés olaj, 1 fej hagyma, 1 db padlizsán (kb. 25-30 dkg) 15 dkg Dulano sertés sonka, 1 liter 100 %-os paradicsomlé, szitált ételízesítő vagy só fél csapott fehér kanál, vagy ízlés szerint, édesítőszer vagy cukor ugyancsak ízlés szerint, 1-1 teáskanál szárított oregano és bazsalikom, 2 csipet szárított kakukkfű, 1 kávéskanál chilipor (el is maradhat)


A tésztához: 1,5 liter forró víz, 1,5 csapott fehér kanál só, löttyintésnyi olaj, 50 dkg 8 tojásos boglyas metélt.


Ahogy már régebben leírtam, a sok tojást tartalmazó tészták több vizet vesznek fel, ezért több vizet tettem oda a tésztának. A főzés menete egyébként ugyanaz, mint  Zepter módszerrel, (újraforrás után 7-8 perc, időnként megkeverve). 


A mártáshoz megtisztítottam és apróra vágtam a hagymát és a padlizsánt is, kevés olajjal és ételízesítővel (vagy sóval) pároltam, míg üvegesedni kezdett, ekkor tettem rá a kisebb darabokra vágott sonkát. Azzal is pároltam néhány percig, aztán felöntöttem paradicsomlével, beletettem a fűszereket és fedő alatt, a tüzet mérsékelve főztem kb. 10-15 percig, amíg sűrű krémes állagú lett, és a padlizsán teljesen eltűnt benne. Reszelt sajttal kínáltam.









2 megjegyzés:

  1. Hellóka, itt vagyok! Végig böngésztem minden finomságot és gondolatban megkostoltam a szemet gyönyörködtető ételeidet! Ha egy picit megkésve is, boldog szülinapot kívánok a Fiadnak!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy szétnéztél nálam! Köszönöm, átadom :)!!

    VálaszTörlés