2011. január 12., szerda

Brokkolikrémleves pirított zsemlekockával




Brokkolikrémleves pirított zsemlekockákkal
Mai vacsoránk alapja 2 db 50 dkg-os  brokkoli és 40 dkg (8 szelet) vékonyra szelt light karaj volt. Mindkettőt akciósan sikerült beszereznem.

A brokkolikrémleves hozzávalói:



  • 2 db 50 dkg-os brokkoli

  • 2 liter forróvíz

  • 2 púpos fehér műa. kanál ételízesítő

  • 1 púpos kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 2 evőkanál rétes liszt

  • 2 evőkanál tejföl

  • kevés olaj a zsemlekockák pirításához

  • 1 nagyobb zsemle

A brokkolikat megmostam, jól lerázogattam róla a vizet, majd a brokkolirózsákat közvetlenül a rózsák tövénél levágtam a szárról. A vastag szárakat megtisztítottam, mint a krumplit, és apró kockákra vágtam. A vékonyabb szárrészeket is kb. ugyanolyan darabokra vagdaltam és forró vízben, ételízesítővel és fokhagyma granulátummal főni tettem. Amikor a szárdarabok már majdnem puhák voltak, hozzátettem a "rózsákat", és fedő alatt 8-10 percig pároltam, utána 16 szép rózsát szűrővel tányérra szedtem és félretettem a brokkolis-sajtos húshoz, majd 2 evőkanál lisztből, 2 evőkanál tejfölből és a levesből kiszedett léből habarékot készítettem, amivel besűrítettem a levest. Felforraltam, majd botmixerrel az egészet selymes, sima krémlevessé turmixoltam. Visszatettem a tűzhelyre, forraltam még 5-6 percig, és azon forrón, pirított zsemlekockákkal tálaltam (a zsemlét 1x1 cm-es kockákra vágtam, és kevés olajon óvatosan megpirítottam). 
A zsemlekockákból mindig csak keveset raktunk a levesbe, hogy ne ázzanak el, így fantasztikus összhatást keltett a leves selymessége és a zsemlekockák  ropogós zamatossága.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése