Fánk - baracklekvárral |
Hozzávalók:
- 1 kg finom liszt
- kb.5-6 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag szárított élesztő /mindig ilyet tartok itthon, mert sose tudom előre mikor kellhet :-)/
- 10 dkg vaj
- 4 tojás sárgája
- 2 csipet só
- olaj a sütéshez
- lekvár
- vaníliás porcukor
Kb. 3 dl tejet 2 evőkanál porcukorral kissé megmelegítettem a mikróban, vigyázva, ne legyen túl meleg, majd beleraktam a szárított élesztőt, és megvártam, hogy felfusson. Közben megmelegítettem egy nagy műanyag tálban a kiló lisztet is, ugyancsak a mikróban. Felütöttem a 4 tojást, különválasztottam a sárgáját, mert most csak az kellett. A meleg liszthez hozzáadtam a két csipet sót, a maradék porcukrot, a felfuttatott élesztőt, a vajat, a tojások sárgáit és annyi tejet, hogy szép sima kelt tésztát kapjak. Jól kidolgoztam, és meleg helyen duplájánál nagyobbra kelesztettem.
A tiszta asztallapot olajjal vékonyan megkentem, kiborítottam a tésztát, és az olajos asztallapon dolgoztam tovább. A kezemmel ellapigattam tésztát, pohárral kiszaggattam, a fánkok tetejét is megkentem kis olajjal, és hagytam kelni még néhány percig. (Szerintem jobb így, mintha liszteznék, mert így a sütőolaj sincs tele égett liszttel, és így a tészta sem szárad ki.)
Kelés után kissé "meghúzgáltam" a fánkokat, és közepesen forró olajban sütöttem meg, az első oldalát fedő alatt, a másik oldalát fedő nélkül, majd törlőpapírral bélelt tálra szedtem, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen. Minden mélyedésbe egy teáskanál baracklekvárt raktam, és vaníliás cukorral kevert porcukrot szitáltam rá. 34 darab se túl kicsi, se túl nagy fánkom lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése