2011. január 12., szerda

Brokkolis-sajtos karaj, baconös-hagymás törtkrumplival




Brokkolis-sajtos karaj, baconös-hagymás törtkrumplival
A második fogás brokkolis-sajtos karaj lett, baconös-hagymás törtkrumplival.

Hozzávalók:

  • 8  vékony karaj szelet

  • 16 db párolt brokkolirózsa

  • fél pohár nagypoharas 12 %-os tejföl

  • kevés só, bors

  • 8 szelet trappista sajt

  • 12 db közepes krumpli

  • 12,5 dkg (1 cs.) csíkozott bacon 

  • 1 közepes fej hagyma

  • kevés olaj

  • őrölt bors

A konyhaasztalon fekvő brokkoli látványától szárnyakat kapott a fantáziám, egy régi étel jutott eszembe róla. Abban az elősütött hússzeletekre fél őszibarackot kellett fektetni, sajtszelettel a barackot betakarni és sütőben megsütni. Én lelki szemeimmel a barack helyén láttam az előfőzött brokkolit, és úgy éreztem, ez nem lehet rossz. Gyorsan kivertem a karajszeleteket, majd zepter módszerrel elősütöttem. A szárazon felhevített serpenyőbe vizet fröcsköltem, amikor szétfutott, mint a higany, zsiradék hozzáadása nélkül beleraktam a hússzeleteket (egyszerre csak kettőt), amikor láttam, hogy elkezd kifehéredni, óvatosan megfordítottam (ekkor már elengedi a húst az edény) és a másik oldalát is elősütöttem. Közben egy közepes tepsi aljára annyi teáskanál 12 %-os tejfölt pöttyentettem, ahány húsom volt, majd kissé elegyengettem a húsok formájára. Az elősütött hússzeleteket ráfektettem egy-egy ilyen tejföl foltra, majd megsóztam és megborsoztam őket. Amikor minden hússzelet a tepsiben sorakozott megsózva-megborsozva, tettem rájuk 1-1 kávéskanálnyit a tejfölből, majd 2-2 brokkolirózsát is. Mivel a brokkoli ételízesítős-fokhagymás lében főtt, ezt nem fűszereztem meg, csak a tetejére tettem megint 1-1 kávéskanálnyi tejfölt, mindegyik brokkolis húst beborítottam 1 szelet trappista sajttal. Alufóliával lefedtem (fényes oldala a hús felé), és 180 fokra melegített sütőbe tettem, 30-35 percre. Ezután a fóliát levettem a tepsiről, és még 10-15 percig pirítottam a sajtot a tetején.

A baconös-hagymás törtkrumpli ötletét egy kedves blogtársam (Hobbychef) egyik régebbi bejegyzéséből kölcsönöztem. Úgy készült, hogy kockára vágott krumplit puhára főztem. 1 csomag csíkozott bacont kevés olajon megpirítottam, hozzáadtam 1 apróra vagdalt hagymát, és azt is megpirítottam kissé, a végén megszórtam kevés őrölt borssal. A hagymás bacont a puha krumplival összekevertem és kész.  Azon forrón tálaltam ezt a finom íz-gazdag vacsorát. (Be kell vallanom, izgultam egy kicsit, mert a brokkoli nem tartozik a fiúk kedvencei közé, de szerencsére mindenki kedvezően fogadta. Levest csak Apa és én ettünk, /ezért Apára különösen büszke vagyok, mert egy nagy tál levest megevett/, de a második fogást a fiúk is pillanatok alatt eltüntették, és megszavazták,  főzhetek ilyet máskor is.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése