2011. január 3., hétfő

Padlizsános-szalámis szarvacska




Padlizsános-szalámis szarvacska
Miután tegnap vacsorára és ma ebédre megettük az újévi ebéd maradékát, vacsorára valami gyors és finom  ételt kellett kitalálnom. Szép padlizsánt kaptam az egyik közeli hipermarketben, arra gondoltam, itt az ideje egy kis zöldséges-tésztás ételnek, ami nem olyan nehéz, mint az elmúlt napok finomságai. Különösen ajánlom ezt az ételt olyan anyukáknak, akiknek gyermeke nem akar zöldségeket enni, mert ebben az ételben a padlizsán íze nem dominál, inkább a szalámi és a fűszerek "viszik a prímet", de a a hagymával, padlizsánnal, paradicsomszósszal mégis zöldséghez jut a gyerek szervezete. (Persze ha gyereknek főzünk, csili helyett csípmentes fűszerpaprikát használjunk!!)
Hozzávalók 4-6 személyre:
  • 1 fej hagyma

  • kevés olaj

  • 1 db szép feszes padlizsán (kb. 45 dkg-os volt)

  • 2 fehér műanyag kanál ételízesítő

  • 10-12 dkg paprikás szalámi (nekem kétféle szalámi vége volt itthon kb.6-6 dkg)

  • 1 liter 100 %-os paradicsomlé

  • fél kávéskanál kakukkfű

  • fél kávéskanál rozmaring

  • fél kávéskanál őrölt bors

  • fél kávéskanál csilipor (esetleg helyette némi csípmentes fűszerpaprika)

  • 1 kávéskanál oregánó

  • 1 kávéskanál bazsalikom

  • 1 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 4-5 friss bazsalikom levél

  • néhány csepp édesítőszer

  • 1-1,5 csomag (50-75 dkg) 4 tojásos szarvacska tészta

  • 1-1,5 liter forró víz

  • 1-1,5 fehér kanál só

  • kevés olaj

  • 10-12 dkg reszelt sajt

A padlizsánt megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, vágott felükkel a deszkára fektetjük, és mindkét felet hosszanti és kereszt irányban is vékony csíkokra vágjuk. A hagymát ugyancsak megtisztítjuk és felaprítjuk. A szalámit felszeleteljük, a szeleteket szintén vékony csíkokra daraboljuk. A hagymát nagyobb, teflon bevonatú edényben,  kevés olajon megdinszteljük, rárakjuk a feldarabolt padlizsánt és megszórjuk ételízesítővel. A padlizsán minden olajat hirtelen magába szippant, de ne öntsünk rá több olajat, hagyjuk sülni a hagymával. Amikor színesedni kezd, öntsük rá a paradicsomlevet. Jól keverjük el, adjuk hozzá a kakukkfüvet, rozmaringot, oregánót, bazsalikomot, fokhagyma granulátumot, őrölt borsot és csiliport. Végül tegyük bele a szalámi csíkokat is, főzzük addig, míg a padlizsán szétfő, szépen besűríti a paradicsommártást. Néhány csepp édesítőszerrel ízesíthetjük. Csak a legvégén tegyük hozzá a megmosott, darabokra tépkedett friss bazsalikom levelet. Közben főzzük meg a tésztát. Ha nincs zepter edényünk, akkor nagy fazékban, szokásos módon főzzük meg a tésztát,  Zepter edényben 50 dkg tésztához 1 liter vizet felforralunk, 1 fehér műanyag kanál sót és 1-2 kanál olajat teszünk bele, ha lobogva forr, beleöntjük a tésztát, újraforrás után 8-9 percig főzzük. Mire megfő, a víz teljesen eltűnik alóla. Amikor mindkettő megfőtt, azon forrón tálaljuk, tetejére reszelt sajtot szórhatunk. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése