2011. január 11., kedd

Lencseleves baconnel és pirított kolbásszal




Lencseleves baconnel és pirított kolbásszal
Ma nem vacsorát, hanem ebédet főztem, mert családtagjaimnak olyan elfoglaltsága volt délelőtt, ami után - úgy gondoltam - jól esik egy kis tartalmas, forró leves. Ezért esett a lencselevesre a választásom. Ők még úgysem ettek az idén lencsét, hát most bepótolhatják. Egy kicsit változtattam az eddigi receptemen, de ez nem vált hátrányára a levesnek, sőt...

Hozzávalók:



  • 40 dkg lencse

  • 1 kisebb fej hagyma

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 3 db sárgarépa

  • 2 db petrezselyemgyökér

  • 1/4 zellergumó (egy nagyobb zellerből)

  • 12,5 dkg (1 cs) csíkozott bacon (az ikercsomagolású bacon fele)

  • kb. 2,9 liter forró víz

  • 3 fehér műa. kanál ételízesítő (szitálatlan)

  • kevés őrölt bors és csilipor

  • 6-7 dl víz

  • 1 evőkanál rétes liszt

  • 1 evőkanál olaj

  • 2 fehér műa. kanál fűszerpaprika

  • 1,5 csapott fehér műa. kanál szitált ételízesítő

  • 6 dkg "karika" leves aprótészta

  • kb. 1 kávéskanálnyi olaj

  • 8-10 dkg füstölt kolbász

A lencsét megáztattam forró vízben, kb. fél órán át, majd szűrőben jól lemostam és az 5,8 literes zepter fazékba öntöttem. Megtisztítottam a zöldségeket és hagymákat, a zöldségeket karikára  a zellert darabokra vágtam, a hagymákat felaprítottam, és mindent a fazékba raktam a lencséhez. Hozzáraktam még a  bacont, felöntöttem kb 2,9 liter forró vízzel, fűszereztem, majd az edényt lezártam a gyorsfőző fedővel. Nagy lángon felforraltam, pöcök kiugrása és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése után takarékra vettem (9-ről 2-re, majd 1-re) és 15 percig főztem. Ekkor a fazekat visszahűtöttem, kinyitottam, elkészítettem a habarást, 6-7 dl forró vízből, 1 evőkanál réteslisztből 1 evőkanál olajból és 2 fehér műanyag kanál csípős fűszerpaprikából. Ezeket simára kevertem és a forrásban lévő leveshez adtam. Néhány perc főzés után megkóstoltam, kellett még bele kb. másfél  csapott műa. kanál szitált ételízesítő, hogy elég sós legyen, majd belefőztem a 6 dkg karika tésztát. Amíg ez megfőtt, 8-10 dkg füstölt kolbászt felszeleteltem, a szeleteket elfeleztem, és kis serpenyőben,  kb. 1 kávéskanálnyi olajat alá téve megpirítottam. Elég sok zsír sült ki a kolbászból, úgyhogy még az a pici olaj sem kellett volna alá. A levest forrón tálaltam, a tetejére tettünk a pirított kolbászból, meg egy kicsit a zsírjából. A benne főtt bacontől olyan lett, mintha füstölt sonka főtt volna benne, a pirított kolbász pedig egy kis ízráadás, ami szintén csak használt neki!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése