|
Kelkáposzta főzelék baconös sült virslivel |
Mára nem találtam ki semmi újdonságot, különlegességet, egyszerű főzelék lett a vacsoránk. Meglepődtem azonban, hogy milyen örömmel fogadta a család, úgy tűnik mindenkinek hiányzott már ez a régi, jól ismert, és szeretett étel. Csak annyit újítottam, hogy nem egészben sült virslivel tálaltam, hanem kevés kockázott, elősütött baconre dobtam rá a felszeletelt virslit, úgy sütöttem meg. Így a főzelékre szedve egyszerűbb volt a fogyasztása és még finomabbá tette a sült bacon íze.
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 1 nagyobb fej kelkáposzta (kb. 2-2,2 kg)
- 10-12 db közepes krumpli
- 2 liter víz
- 3-3,5 fehér kanál ételízesítő
- 3-4 kávéskanál fokhagyma granulátum
- őrölt kömény
- csilipor
- 3 evőkanál rétes liszt
- kevés olaj
- 10-12 dkg kockázott bacon
- kevés olaj
- 4 pár bécsi virsli
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a káposztát négyfelé vágjuk, (torzsáját kivágjuk,) felaprítjuk, nagyobb edénybe rakjuk. (Ezzel a mennyiséggel egy nagy zepter lábas megtelik, de ahogy felforr, összeesik.) Felöntjük 2 liter forró vízzel, hozzátesszük az ételízesítőt, őrölt köményt, fokhagyma granulátumot és csilit. Fedő nélkül forraljuk, amíg megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk a krumplit (állítólag a puffasztó anyagok így elpárolognak belőle). A megmosott vékony krumpliszeleteket is hozzá adjuk, felforraljuk, és most már fedő alatt takarékon puhára főzzük. Amikor a krumpli megpuhult 3 evőkanál rétes lisztet összekeverünk annyi olajjal, hogy nem túl híg "habarást" kapjunk, a főzelékhez adjuk, 5-6 perc alatt jól kiforraljuk. Ha nem találjuk elég ízesnek, utánaízesíthetjük még fokhagyma granulátummal, őrölt köménnyel, csilivel, és tálalhatjuk a baconös sült virslivel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése