2011. január 29., szombat

Pacalpörkölt





Ma sem tudok beszámolni semmi eget verő különlegességről, magyaros ebédet készítettem, nagy Fiam és magam kedvére pacalpörköltet sós burgonyával, Apa és legkisebbik Fiam kedvére marhapörköltet pirított tarhonyával. Mindkétféle pörkölthöz káposztával töltött almapaprika volt a savanyúság.

Hozzávalók:



  • 2 csomag (2 kg) fagyasztott, csíkozott-konyhakész pacal 

  • 2 fej hagyma

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 2-3 evőkanál olaj

  • 2,5 fehér műanyag kanál szitált ételízesítő

  • 1 teáskanál csípős piros arany

  • 1 teáskanál paradicsom sűrítmény (3x-os sűrűségű, tubusos, mint a piros arany)

  • 1/2 csípős zöldpaprika

  • 1,5 kávéskanál őrölt kömény

  • 3 fehér műanyag kanál fűszerpaprika (fele csemege fele csípős)

  • 3 dl víz

A pacalt a zepter edényben is csak hagyományosan kezdve lehet megfőzni, a "sütés szabályai szerinti módszer" ekkor nem használható! A főzési idő viszont gyorsfőző fedővel jelentősen lecsökkenthető. Nem zepter edényben is ugyanígy készül az étel, csak a főzési idő hosszabbodik meg néhány órával.
Először a pacalt vizsgáltam át, szálanként. Eltávolítottam a felesleges zsiradékot, és minden nem odavaló csúnya részt. A nagyobb darabokat elvágtam, hogy mindegyik szál kb. ugyanakkora méretű legyen, aztán többször váltott forró vízben jól megmostam, végül egy műanyag szűrőben alaposan lecsepegtettem.  Ezután a hagymákat tisztítottam meg és vágtam apróra, a fokhagyma gerezdekkel együtt, majd az olajban megdinszteltem őket. Amikor a hagyma színesedni kezdett, hozzáraktam a pacalcsíkokat is, ráraktam az ételízesítőt, piros aranyat, paradicsom sűrítményt, zöldpaprika darabot, őrölt köményt, jól elkevertem, és néhány pillanatig hagytam, párolódni. Ezután ráraktam a fűszerpaprikát, elkevertem, felöntöttem 3 dl forró vízzel, a fazekat a gyorsfőző fedővel lezártam és nagy fokozaton felforraltam a pörköltet. A szokásos jelzések  (pöcök kiugrása és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése) után a hőt minimálisra mérsékelve 1 órán át főztem.  Azt tapasztaltam, hogy ennyi idő legalább kell, hogy tényleg megpuhuljon a pacal. (Figyelni kell, hogy a termosztát mutatója soha ne menjen a zöld mező fele alá, hogy a főzési folyamat ne szakadjon meg!) Sós vízben főtt kockaburgonyával és káposztával töltött almapaprikával tálaltam nagy Fiam kedvenc ételét.



Pacalpörkölt 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése