2011. január 28., péntek

Sajtos-szalámis kifli és lekváros kifli





Egyik kedves középiskolai osztálytársamtól, Julikától kaptam anno egy nagyon jó "üres kalács"  receptet. Ebből a tésztából készítettem már "kétsajtos kiflit", aminek a leírása szerepel régebbi blogomban. Most még egy kicsit továbbgondoltam, és a sajtok mellett apróra vágott szalámival is ízesítettem a kifliket -  Fiaim és Párom legnagyobb örömére. Úgy falták, attól féltem, mire jönnek a Lányok már nem lesz mivel megkínálni Őket. Próbaként édes változatot is készítettem a tésztából, elvileg "sütésálló" baracklekvárral, nem rossz, de nekem jobban bejön a sajtos-szalámis.



A tészta a legegyszerűbb hozzávalókból készült:



  • 1 kg finom liszt

  • kb. 0,5 liter meleg víz (ne legyen forró)

  • 1 evőkanál cukor

  • 1 csomag friss, vagy 2 csomag szárított élesztő

  • 1 evőkanál só

  • 1 dl olaj

A töltelékek:
  • 2 db tömlős sonkás sajt (10 dkg/db)

  • 4 szelet lapkasajt

  • 3 x 8 szelet paprikás szalámi, felaprózva

  • sütésálló lekvár (kb. 25-30 dkg)

A tetejére:
  • tej a kenéshez

  • kb. 10-15 dkg reszelt trappista sajt

A lisztet tálba raktam, és mikróban megmelegítettem. A meleg vizet két mérőpohárban fele-fele arányban mértem ki (2,5 - 2,5 dl). Az egyik pohárba raktam 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, a másikba 1 evőkanál sót és az olajat. Mindkettőt jól elkevertem, és hagytam, hogy az élesztő felfusson. Először a cukros-élesztős vizet adtam a liszthez, majd a sós-olajos vizet, és rugalmas tésztává dolgoztam. Mire elkészültem, sem a tálhoz, sem a kezemhez nem ragadt. A sütőt kb. 35 fokra bekapcsoltam, és a letakart tálat oda tettem be, hogy a tészta szépen megkeljen.  Kb. fél-háromnegyed óra múlva kétszeresénél nagyobbra "dagadva" vettem ki. 




Tiszta asztallapra borítottam, átdagasztottam kissé, és négy részre osztottam a tésztát.





A cipókat nagyjából kör alakúra nyújtottam, és nyolc részre vágtam. Az első két kör háromszögeire 1-1 tömlős sonkás sajtot osztottam el, és mindegyik cikkre egy szelet apróra vagdalt paprikás szalámit raktam sorba, majd a kör széle felől a közepe felé haladva felcsavartam a kifliket. A végeiket egy kicsit összenyomtam, hogy a sajt ne tudjon kifolyni. Sütőpapírral bélelt tepsire sorba raktam, tetejüket tejjel megkentem és reszelt trappista sajttal megszórtam. 180 fokos légkeveréses sütőben szép aranybarnára sütöttem.











A harmadik cipócska kinyújtott, feldarabolt tésztájára lapkasajt került és erre is feldarabolt paprikás szalámi, majd ugyanúgy jártam el, mint előzőleg.





A negyedik cipó körcikkeire "sütésálló" baracklekvárt tettem, ezeket is felcsavartam, sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztattam, tejjel ezt is megkentem, és aranybarnára sütöttem.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése