Egyik kedves középiskolai osztálytársamtól, Julikától kaptam anno egy nagyon jó "üres kalács" receptet. Ebből a tésztából készítettem már "kétsajtos kiflit", aminek a leírása szerepel régebbi blogomban. Most még egy kicsit továbbgondoltam, és a sajtok mellett apróra vágott szalámival is ízesítettem a kifliket - Fiaim és Párom legnagyobb örömére. Úgy falták, attól féltem, mire jönnek a Lányok már nem lesz mivel megkínálni Őket. Próbaként édes változatot is készítettem a tésztából, elvileg "sütésálló" baracklekvárral, nem rossz, de nekem jobban bejön a sajtos-szalámis.
A tészta a legegyszerűbb hozzávalókból készült:
- 1 kg finom liszt
- kb. 0,5 liter meleg víz (ne legyen forró)
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag friss, vagy 2 csomag szárított élesztő
- 1 evőkanál só
- 1 dl olaj
A töltelékek:
- 2 db tömlős sonkás sajt (10 dkg/db)
- 4 szelet lapkasajt
- 3 x 8 szelet paprikás szalámi, felaprózva
- sütésálló lekvár (kb. 25-30 dkg)
A tetejére:
- tej a kenéshez
- kb. 10-15 dkg reszelt trappista sajt
A lisztet tálba raktam, és mikróban megmelegítettem. A meleg vizet két mérőpohárban fele-fele arányban mértem ki (2,5 - 2,5 dl). Az egyik pohárba raktam 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, a másikba 1 evőkanál sót és az olajat. Mindkettőt jól elkevertem, és hagytam, hogy az élesztő felfusson. Először a cukros-élesztős vizet adtam a liszthez, majd a sós-olajos vizet, és rugalmas tésztává dolgoztam. Mire elkészültem, sem a tálhoz, sem a kezemhez nem ragadt. A sütőt kb. 35 fokra bekapcsoltam, és a letakart tálat oda tettem be, hogy a tészta szépen megkeljen. Kb. fél-háromnegyed óra múlva kétszeresénél nagyobbra "dagadva" vettem ki.
Tiszta asztallapra borítottam, átdagasztottam kissé, és négy részre osztottam a tésztát.
A cipókat nagyjából kör alakúra nyújtottam, és nyolc részre vágtam. Az első két kör háromszögeire 1-1 tömlős sonkás sajtot osztottam el, és mindegyik cikkre egy szelet apróra vagdalt paprikás szalámit raktam sorba, majd a kör széle felől a közepe felé haladva felcsavartam a kifliket. A végeiket egy kicsit összenyomtam, hogy a sajt ne tudjon kifolyni. Sütőpapírral bélelt tepsire sorba raktam, tetejüket tejjel megkentem és reszelt trappista sajttal megszórtam. 180 fokos légkeveréses sütőben szép aranybarnára sütöttem.
A harmadik cipócska kinyújtott, feldarabolt tésztájára lapkasajt került és erre is feldarabolt paprikás szalámi, majd ugyanúgy jártam el, mint előzőleg.
A negyedik cipó körcikkeire "sütésálló" baracklekvárt tettem, ezeket is felcsavartam, sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztattam, tejjel ezt is megkentem, és aranybarnára sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése