2011. január 30., vasárnap

Tejfölös gombaleves





Nem akartam az egész délelőttömet a konyhában sertepertélve tölteni, ezért egyszerű, és aránylag gyors ebédet készítettem. Tejfölös gombalevest és brassói aprópecsenyét - csirkemellből. Kb. bő 1 óra alatt asztalon volt a vasárnapi ebéd.

A gombaleves hozzávalói:

  • 25 dkg csiperke gomba

  • 2 kisebb sárgarépa

  • 1 petrezselyemgyökér

  • 1/8 zellergumó egy nagy zellerből

  • 1 kisebb fej hagyma

  • 2 evőkanál olaj

  • 2 fehér műanyag kanál ételízesítő

  • 2,5 evőkanál rétes liszt

  • 2 fehér műanyag kanál fűszerpaprika

  • 2,2 liter víz

  • 5 dkg 8 tojásos karika levestészta

  • 4 evőkanál 12 %-os tejföl

A zöldségeket megtisztítottam, megmostam, és felkarikáztam, illetve kb. azonos méretű darabokra vagdaltam, a hagymát egészen apróra kockáztam, és mindent a leveses fazékba raktam. A gombák kalapjáról lehúztam a bőrt,  a tönk végéből is levágtam a megbarnult részt, a gombát cikkekre vágtam és a zöldségekhez  adtam. Kb. 2 evőkanál olajon az egészet dinsztelődni tettem, megszórtam ételízesítővel, és hagytam, hogy a gomba által kiengedett lé teljesen elpárologjon. Ekkor meghintettem 2,5 evőkanál rétes liszttel, kevergetve pirítottam néhány pillanatig, közben  forró vizet a készítettem a fazék mellé, a lisztes zöldségeket megszórtam 2 fehér kanál fűszerpaprikával, elkevertem, és azonnal felöntöttem vízzel, hogy a paprika ne égjen meg. Hagytam felforrni, közben megkevertem néhányszor, nehogy a liszt és paprika csomós maradjon. Fedő alatt főztem kb. 8-10 percig, ekkor hozzáadtam az 5 dkg tésztát, lefedve tovább főztem. Kb. 5 perc múlva beleraktam a tejfölt is, jól kiforraltam és forrón tálaltam. Legnagyobb meglepetésemre most csak legkisebbik Fiam nem evett belőle, a többieknek ízlett, még akkor is, ha gombából készült!! Ki érti ezt?






Tejfölös gombaleves


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése