Ehhez a fantasztikus teljesítményhez képest a mai ebédünk szinte említést sem érdemel. Húsgombóc levest főztem, rakott padlizsánt, és fánkot sütöttem. A levesem és a fánkom finom lett, de a rakott padlizsánnal nem voltam megelégedve. Bezzeg a férjem csak úgy tömte magába (legnagyobb csodálkozásomra), azt mondta, neki nagyon ízlik. Nekem sem az ízével volt bajom, inkább túl zsírosnak találtam. De hogy miért, azt majd a receptnél leírom, hátha valaki tudja a megoldást, hogy lehet kevésbé zsírosan elkészíteni.
Húsgombóc leves |
A húsgombóc leves hozzávalói:
- 25 dkg darált hús
- 1,5 zsemle
- kevés víz
- 1 tojás
- 1 fehér műanyag kanál + 1 kanálhegynyi szitált ételízesítő
- 1 kis fej vöröshagyma fele
- 1 gerezd fokhagyma
- ici-pici olaj
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 1/2 kávéskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál szárított petrezselyemzöld
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 3 db sárgarépa
- 1 nagy petrezselyem gyökér
- 1/4 zellergumó (egy jókora zellerből)
- 1 fej hagyma
- 1 darabka csípős zöldpaprika
- 3 hühnersuppe húsleves kocka
- 1 púpos műanyag kanál ételízesítő
- 3 liter forró víz
- kevés őrölt bors
- 5 dkg cérnácska 8 tojásos levestészta.
Először a húsgombócot állítottam össze. A kis fej vöröshagyma felét nagyon apróra vágtam, ugyancsak a gerezd fokhagymát. Egy ici-pici olajon megdinszteltem mindkettőt, aztán hagytam kihűlni. Közben hideg vízben megáztattam másfél zsemlét, majd jól kicsavartam, hozzáadtam a darált húst, egész tojást, kihűlt hagymákat, (ezek összesen 60 dkg-ot nyomtak,) ennek megfelelően adtam hozzá az ételízesítőt, - 50 dkg masszához 1 fehér műanyag kanállal - , őrölt borsot, őrölt köményt, szárított petrezselyem zöldet, és jól összegyúrtam. Kissé hígnak találtam, ezért tettem még hozzá 1 evőkanál zsemlemorzsát. Ezzel már elég tömör lett a massza, amit a hűtőbe raktam pihenni. Megtisztítottam és feldaraboltam a zöldségeket, fazékba raktam, hozzáadtam a húsleveskockát, ételízesítőt és kevés őrölt borsot, felöntöttem 3 liter forró vízzel, és főni tettem. Amikor már majdnem puhák voltak a zöldségek, belefőztem a diónyi húsgombócokat is, és kb. 15 percig fedő alatt tovább főztem, végül 5 dkg cérnácska tésztával még gazdagítottam, amivel még 6-7 percig forraltam, és forrón tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése