Gombafelfújt tejfölös gombamártással |
Hozzávalók az eredeti recept szerint.
- 6 dkg füstölt szalonna
- 40 dkg gomba
- só, őrölt bors
- 5 dkg rétes liszt
- 0,2 liter tej
- 4 tojás
Én ezekből készítettem az enyémet:
- 3 dkg egészen apróra vágott szeletelt bacon
- 20 dkg egészen apróra vágott csiperke gomba
- 1/3 fehér műanyag kanál szitált ételízesítő, őrölt bors
- 2,5 dkg rétes liszt
- 1 dl tej
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 tojás (legközelebb kipróbálom sütőpor nélkül 2 tojással, az eredeti recept szerint)
Az egészen apróra vagdalt bacont kb. fél kávéskanál olajjal pirulni tettem, amikor megpirult, hozzáadtam az apróra vágott gombát. Ízesítettem szitált ételízesítővel, őrölt borssal, és zsírjára sütöttem. Rászórtam a réteslisztet, felöntöttem tejjel és egészen sűrűre főztem. Hagytam kihűlni. Ekkor hozzákevertem 3 tojás sárgáját, a sütőport, végül a keményre felvert tojásfehérjéket is. A muffin formát kibéleltem a muffin papírral, és belekanalaztam a masszát. kb. 20-25 percig sütöttem 180 fokon. 8 kis gomba felfújtam lett.
A felfújtak után visszamaradt gombából (tisztítva kb. 25 dkg) tejfölös gombamártást készítettem, ahogy egyébként is szoktam: 1 fej apróra vágott hagymát megdinszteltem egy kevés olajon, majd ráraktam a felszeletelt gombát, 1 csapott fehér kanál ételízesítőt, és őrölt borsot szórtam rá. Amikor a levét elfőtte, 1 evőkanál rétesliszttel leszórtam, jól elkevertem és felöntöttem 4 dl vízzel. Felforraltam, 4 púpos evőkanál 12 %-os tejföllel ízesítettem, és főztem néhány percig. A kész gombamártást tányérba terítettem és beleültettem a papírból kiszedett felfújtakat. Isteni volt.
A fiúk 2-2 szelet fűszeres tarját kaptak vele sült karika krumplival, hogy ne érje szó a ház elejét...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése