2011. január 6., csütörtök

Gombafelfújt gombamártással




Gombafelfújt tejfölös gombamártással
A héten nagyon szép gombát kaptam, nagyon jó áron. Gombaimádóként ettől annyira fellelkesedtem, hogy vettem 1 kilót. Pedig általában csak én eszem a családban (ha nem cselezem ki a többieket). Szerzeményemből a  mai vacsorához fél kiló gombát használtam fel. Egy régi szakácskönyvemben több gombás receptet is találtam, az egyik a gombafelfújt receptje. Éppen valami ilyesmit kerestem, mert  karácsony előtt vettem magamnak egy muffin sütő formát, amit azóta is ki akartam próbálni, ezért úgy gondoltam abban fogom megsütni a kis gombafelfújtakat.  Próbaképpen csak fél adagot készítettem el.

Hozzávalók az eredeti recept szerint.



  • 6 dkg füstölt szalonna                        

  • 40 dkg gomba

  • só, őrölt bors

  • 5 dkg rétes liszt

  • 0,2 liter tej

  • 4 tojás

Én ezekből készítettem az enyémet:
  • 3 dkg egészen apróra vágott szeletelt bacon

  • 20 dkg egészen apróra vágott csiperke gomba

  • 1/3 fehér műanyag kanál szitált ételízesítő, őrölt bors

  • 2,5 dkg rétes liszt

  • 1 dl tej

  • 1 teáskanál sütőpor

  • 3 tojás (legközelebb kipróbálom sütőpor nélkül 2 tojással, az eredeti recept szerint)

Az egészen apróra vagdalt bacont kb. fél kávéskanál olajjal pirulni tettem, amikor megpirult, hozzáadtam az apróra vágott gombát. Ízesítettem szitált ételízesítővel, őrölt borssal, és zsírjára sütöttem. Rászórtam a réteslisztet, felöntöttem tejjel és egészen sűrűre főztem. Hagytam kihűlni. Ekkor hozzákevertem 3 tojás sárgáját, a sütőport, végül a keményre felvert tojásfehérjéket is. A muffin formát kibéleltem a muffin papírral, és belekanalaztam a masszát. kb. 20-25 percig sütöttem 180 fokon. 8 kis gomba felfújtam lett.




A felfújtak után visszamaradt gombából (tisztítva kb. 25 dkg)  tejfölös gombamártást készítettem, ahogy egyébként is szoktam: 1 fej apróra vágott hagymát megdinszteltem egy kevés olajon, majd ráraktam a felszeletelt gombát, 1 csapott fehér kanál ételízesítőt, és őrölt borsot szórtam rá. Amikor a levét elfőtte, 1 evőkanál rétesliszttel leszórtam, jól elkevertem és felöntöttem 4 dl vízzel. Felforraltam, 4 púpos evőkanál 12 %-os tejföllel ízesítettem, és főztem néhány percig. A kész  gombamártást tányérba terítettem és beleültettem a papírból kiszedett felfújtakat. Isteni volt.





A fiúk 2-2 szelet fűszeres tarját kaptak vele sült karika krumplival, hogy ne érje szó a ház elejét... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése