2011. január 18., kedd

Tejfölös gombakrémleves




Tejfölös gombakrémleves
A hét végén nagyon kedvező áron gyönyörű gombát sikerült vennem, de eddig  nem került rá sor, a húsok mellett. Ma délután azonban kedvet kaptam hozzá, hogy még mielőtt megromlik elkészítsem. A fél kiló gombát (amit 250,- Ft-ért vettem) megtisztítottam, felszeleteltem és kétféle ételt készítettem belőle. Egy  tejfölös gombakrémlevest, és egy "milánói szerű" mártást, amihez kagylótésztát főztem. Mindkettő fantasztikusan finom lett.

A gombakrémleves hozzávalói:



  • kb. 25 dkg gomba

  • 1 fej hagyma (nem túl nagy)

  • 1-2 evőkanál olaj

  • 1 fehér műanyag kanál ételízesítő

  • 1 kávéskanál őrölt bors

  • 2 evőkanál rétes liszt

  • 1,5 liter forró víz

  • kb. fél pohár nagy poharas 12 %-os tejföl

  • 1 púpos teáskanál szárított petrezselyemzöld 

A gombák kalapjáról lehúztam a bőrt és a tönkök megbarnult végét vékonyan levágtam, majd a vékony cikkekre vágtam a gombát. A hagymát tisztítás után felkockáztam, és kevés olajon megdinszteltem. Ráraktam a vékony cikkekre vágott gombát, rátettem az ételízesítőt, és néha megkeverve zsírjára sütöttem. Ekkor megszórtam két evőkanál rétes liszttel, amit kissé lepirítottam, majd felöntöttem 1,5 liter forró vízzel, hozzáraktam az őrölt borsot, tejfölt, és jól kiforraltam. Kb. 8 perc főzés után botmixerrel összeturmixoltam, visszatettem a tűzhelyre, forraltam még néhány percig, ekkor tettem bele a szárított petrezselyemzöldet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése