Fűszeres csirkeszárnyak alatta sült sárgarépával |
A csirkeszárnyakat megmostam, jól lecsepegtettem. Megtisztítottam, és nem túl vékony ferde szeletekre vágtam a sárgarépát. Egy mélyebb tepsit vékonyan kiolajoztam, alulra terítettem a ferdére darabolt répát. (Erre nem raktam fűszert, mert a fűszeres szárnyakról lecsöpögő szaft eléggé megízesíti.) Rápakoltam a szárnyakat, majd mindkét oldalukat megszórtam a saját összeállítású sültcsirke fűszerkeverékemmel, amelybe tettem még egy teáskanálnyi csiliport, hogy kicsit csípősebb legyen. Alufóliával letakarva (fényes fele a hús felé) 180 fokra előmelegített sütőbe tettem, kb. 1 órai sütés után a fóliát levettem, az alatta keletkezett zsíros szaftot leöntöttem. A sütőt 250 fokra állítottam, és a szárnyak mindkét oldalát jó 10-15 percig sütöttem, hogy jó ropogósak legyenek. Közben megtisztítottam, megmostam és jól leszárítottam 5 nagyobb krumplit, felkockáztam, és két adagra osztva (hogy ne hűljön le nagyon az olaj) forró olajban aranybarnára sütöttem. A fűszeres szárnyakat az alatta sült sárgarépával és sült krumplival tálaltam.
A fűszeres csirkeszárnyak hozzávalói:
- 3 csomag kétízületes csirkeszárny
- 15-16 db sárgarépa
- kevés olaj a tepsi kikenéséhez
- sültcsirke fűszerkeverék, + kevés csilipor
- 5-6 nagyobb krumpli
- olaj a sütéshez
- A sültcsirke fűszerkeverékhez ezeket használtam:
- 3 evőkanál szitált univerzális fűszer (szárított zöldségek nélküli),
- 3 evőkanál jódozott só,
- 1 csapott evőkanál csípős fűszerpaprika,
- 2 teáskanál rozmaring,
- 2 teáskanál oregánó,
- 1 teáskanál bazsalikom,
- fél teáskanál kakukkfű,
- 2 teáskanál fokhagyma granulátum,
- 1/2 teáskanál őrölt fekete bors.
- Ezeket egy üvegben jól összekevertem. Ez a fűszermennyiség természetesen több alkalomra elegendő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése