2012. május 8., kedd

Zsebes karaj







Még a pénteki szülinapi bulira vettem egy darab csont nélküli karajt is, abból maradt a rántott hús készítése után egy kb. 1,3-1,4 kg-os darab. A 0 fokos rekeszben tároltam, úgyhogy nem volt megfagyva, de ahhoz közeli állapotban volt. Ehhez keresgéltem ma neten, és elsőre meg is találtam amit kerestem, "Az otthon ízei" című blogon. Annyira szép volt és olyan finomnak tűnt az ott készült zsebes karaj, ráadásul aránylag kevés idő és munka ráfordítással, hogy elolvasás után tudtam, ilyet fogok készíteni. Vagy legalábbis valami hasonlót. 

Ezeket használtam hozzá: kb. 1,3-1,4 kg karaj, sertéssült fűszerkeverékem, kevés olaj, fél szál füstölt kolbász (kb. 15 cm-es darab), 1 fej hagyma, 4 db sárga lecsópaprika kb. 10-15 dkg trappista sajt.


A karajt nagyon vékony szeletekre vágtam, úgy, hogy alul egyben maradjon. Aztán alaposan befűszereztem sertéssült fűszerkeverékemmel és meglocsoltam kevés olajjal, majd a fűszereket és olajat jól belemasszíroztam a húsba. 18 vékony szeletre sikerült vágnom a húst, úgyhogy 17 "zsebe" lett. Ezután bekapcsoltam a sütőt melegedni 200 fokra és légkeverésre. Aztán jött a szerelés, mert egyik tepsim sem olyan magas, hogy gond nélkül meg tudtam volna sütni a húst (mindegyiknél ráragadt volna az alufólia), így az ovális zepter lábasom füléről leszereltem a műanyag részt, illetve a tetőről lecsavartam a termosztátos gombot, hogy a 200-250 fokos sütőben nehogy bajuk legyen. A lábast vékonyan kikentem olajjal és óvatosan belefektettem a húst. Aztán egy darab trappista sajtból sajtvágóval 17 vékony szeletet vágtam, amiket aztán elfeleztem, úgy tettem a hús zsebeibe.  A kolbászból ugyancsak igyekeztem 34 vékony szeletet vágni, így minden vágásba 2 szelet kolbász jutott. Egy fej hagymát megtisztítottam, vékony szeletekre vágtam, aztán a szeleteket karikákra szedtem és azokból is tettem legalább kettőt minden nyílásba, és ugyan így jártam el a vékonyra csíkozott lecsópaprikával is. Bacont nem tettem bele, mert nem volt itthon. Folyadékot nem öntöttem alá, csak a fedőt tettem rá a lábasra, és be a 200 fokos sütőbe. Egy órán át sütöttem 200 fokon, aztán 250 fokra emeltem a hőt, és fedő nélkül pirítottam  tovább az ételt. Amíg sült a hús, krumplit pucoltam, és főztem, aztán összetörtem, és a hús szaftjából tettem rá, azzal kevertem ki. A megsült zsebes karajt az edény tetejére vettem ki, kicsit pihentettem, majd deszkára áttéve ferdén felszeleteltem. 


Krumplipürével igazán finom ebéd volt, akár ünnepi asztalon is megállná a helyét!!

Utóirat: Ez a pecsenye melegen és hidegen is igazán finom. A belőle kisült pecsenyelevet kis tálkában félreraktam, aztán az este vacsorához készülve eszembe jutott, hogy teszek a kenyeremre belőle egy keveset a hideg sülttel együtt. Hegyes erős paprikával megkoronáztam, és olyan vacsorám kerekedett belőle, hogy ihaj! Mindenkinek bátran merem ajánlani kipróbálásra :)!!






9 megjegyzés:

  1. Az ünnepeltednek utólag is nagyon boldog szülinapot kívánok! Nagyon guszta ez a hús valahol már néztem én is nagyon finom lehetett! Egészségetekre!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm kedves Éva!!
    Én is nézegettem már korábban is, tényleg nagyon finom, köszi :)!!

    VálaszTörlés
  3. Meghiszem azt, hogy finom volt. Már régóta tervezem én is megcsinálni, de meg kell várnom, míg családi ebéd lesz, mert ennyi húst nem tudunk megenni... Nagyon guszta, eszméletlen finom lehetett!

    VálaszTörlés
  4. Már én is régóta tervezem az elkészítését, de valahogy mindig elmaradt. De most összefutott a nyál a számban, ahogy a képeket néztem! Sürgősen meg kell csinálni nekem is!! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép fogás! Jöhet!

    VálaszTörlés
  6. Úgy látszik ezt már mindenki nézegette, én is:) Nagyon szép darab lett, népszerű lenne az én családomnál is.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm kedves Lányok :)! Nagyon finom, mindenkinek szeretettel ajánlom kipróbálásra, biztos sikert fog aratni!!

    VálaszTörlés
  8. Csuda guszta! Éheees vagyoook! :)))

    VálaszTörlés