2011. április 26., kedd

Zepter edények használata 3. Rizs főzés

Rizst háromféle módon készítek Zepter edényben. Bő vízben főzéshez és párolt rizshez főzőtasakos hosszúkás szemű paraboiled rizst használok, ami nem ragad össze. Rizottóhoz kerek szemű rizottó rizst (úgy emlékszem talán arborio) használok(tam), amit még 2 éve Olaszországból,  hoztam (ott nem "arany áron" adják, sőt olcsónak mondható a magyar árakhoz képest).


1.) Bő vízben főzve   (pl. Lecsós karaj csíkok rizzsel)
Amikor valamilyen szaftos ételt készítek, amihez főtt rizst szeretnék tálalni, akkor a főzőtasakos rizst a főzőtasakban főzöm meg. Fél kg rizshez kb. 2-2,5 liter vizet forralok 2 fehér kanál sóval, fedő alatt, amikor felforr a víz, belerakom a főzőtasakokat. Újraforrás után, takarékon, lefedve, kb. 20-25 percig főzöm, addigra tele vannak a főzőtasakok a megduzzadt rizsszemekkel, akkor kiszedem a zacskókat, lecsepegtetem, felvágom és tálra borítom a rizst. (Legegyszerűbb a rizses zacskók kezelése, ha főzés előtt megnézzük, hogy a "füles" oldala legyen felfelé. Amikor elkészül, fakanál szárát a fülekbe dugjuk, és könnyen ki tudjuk emelni a rizst.)
2.) Párolva  (pl. Zöldséges rizseshús)
Kevés olajon megpárolok egy fej apróra vágott hagymát, ráöntöm a főzőtasakokból a rizst, kissé lepirítom, és a rizs mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségű vizet öntök rá (pl. 0,5 kg rizsre 1 liter forró vizet). Ízesítem ételízesítővel, sóval, borssal, vágott petrezselyemzölddel, és kb. 20 perc alatt készre párolom. A végén megnézem, hogy eléggé átpuhultak-e a rizsszemek, és ha szükséges még 1-1,5 dl forró vizet öntök még rá, hogy ne legyen roppanós a rizs közepe sem.
Ha zöldségekkel, vagy hússal akarom együtt készíteni a rizst (zöldséges párolt rizs, zöldséges rizseshús, vagy  rizses hús) akkor  a következő a sorrend:
Zöldséges rizsnél: Kevés olajon megpárolok egy fej hagymát, rádobom a zöldségeket, ha mirelit, megvárom míg átforrósodik a zöldség, ha friss, akkor kb. 5 percig párolom, pici vizet hozzáadva, majd zsírjára sütöm, hozzáöntöm a rizst, kicsit lepirítom felöntöm forró vízzel, ízesítem és az előzőek szerint készre főzöm.
Zöldséges rizseshúsnál: Itt is a hagyma párolásával kezdem, aztán a kockára vágott csirke vagy pulykamell következik, amit fehéredésig sütök. Ekkor teszem rá a mirelit vagy friss zöldséget, amivel néhány percig együtt párolom, míg az alatta lévő nedvesség teljesen elpárolog. Ha zsírjára sült, ráöntöm a rizst, lepirítom, ízesítem, felöntöm az előzőek szerint forró vízzel és készre párolom.
Rizses húsnál: Ugyanúgy járok el, mint a zöldséges rizseshúsnál, csak a zöldségeket kihagyom belőle.

4-5 személyre általában 
  • 37,5-50 dkg rizst, 
  • 1 fej vöröshagymát,
  • 4-5 evőkanál olajat, kb.
  • 45 dkg mirelit zöldséget (többnyire finomfőzelék alapot, amiben sárgarépa kocka és zöldborsó van)
  • vagy 1-2 friss sárgarépát,
  • változó mennyiségű (1-2 db-tól 25-30 dkg-ig) gombát,
  • 40-85 dkg csirke vagy pulykamellet
  • 0,8-1 liter + 1-1,5 dl forró vizet szoktam használni a rizs elkészítéséhez. 
Ezeken kívül természetesen ételízesítőt, őrölt borsot, curryport, chili port, szárított vagy friss petrezselyemzöldet is használok az ízesítéshez.

3.) Rizottónak  (pl. Zöldséges - currys-pulykás rizottó)
Ennél az ételnél is hagyma pirítással kezdem aztán attól függően, hogy zöldségekkel-hússal vagy csak magában szeretném, úgy járok el az első lépésekben mint feljebb leírtam. Amikor a kerek szemű rizst hozzáraktam az ételhez, azt ugyanúgy lepirítom egy kissé, ahogy a másik fajtát is. Innen azonban  más a főzés menete. Nem szabad sok folyadékkal felönteni az ételt, mindig csak kevés, 1-1,5 dl forró vizet, vagy alaplevet szabad hozzáönteni, meg kell várni, míg azt a folyadékmennyiséget magába szívja a rizs. Csak akkor adjuk hozzá a következő 1-1,5 dl folyadékot. Ezt addig kell folytatni, míg a rizottó elkészül. Én nem szoktam bele bort önteni, sem vajat, sem sajtot nem adok hozzá, ezt mindenki a saját ízlése szerint alakítsa, csak úgy, mint a rizottó fűszerezését. Az én rizottóm (bár nagyon finom volt), a szakértőknek kissé "száraz"-nak tűnhet, ennél kicsit krémesebbre, folyékonyabbra főznék az biztos :)

Receptek az oldalsávban található "cimkék"-re kattintva, a "rizs" címszó alatt találhatók. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése