2011. április 26., kedd

Zepter edények használata 2. Krumpli főzés

A megtisztított, megmosott, kockára vágott krumplit Zepter edénybe tesszük, ízlés szerint sóval ízesítjük, és 0,5-1-1,5 dl vizet öntünk rá. Lefedjük, és legmagasabb hőfokon felforraljuk (pl. 9). Amikor az első gőz kiszivárog a fedő alól, azonnal takarékra állítjuk (pl. 2/9), ha még mindig tapasztaljuk a gőzszivárgást még lejjebb vesszük a hőt. A krumpli fajtájától függően 15-20-25 perc alatt készül el.  Arra figyeljünk, hogy a termosztát mutatója a főzés ideje alatt a zöld mező felénél legyen. Ha a sárga mezőhöz közelít, akkor nem elég intenzív a "hőközlés", vagyis feljebb kell venni a tűzhelyet. Ha a piros mezőhöz közelít a mutató, akkor túl magas hőmérsékleten van az edény. Ilyenkor akár ki is kapcsolhatjuk a tűzhelyet, és szükség szerint újra bekapcsolhatjuk, amikor a mutató a zöld mező fele alá ér és még nincs kész az étel.


4 személy részére a 3 literes, (gyorsfőző fedővel is használható) lábast szoktam kb. a "füléig" tölteni krumplival, ehhez 1 fehér kanál sót teszek, és kb. 1-1,5  dl vizet. Eredetileg 1-2 evőkanállal "tanítják", de az nálam túl kevésnek bizonyult.


Ha gyorsfőző fedővel főzöm a kockára vágott krumplit, akkor picit több, kb. 2 dl  vizet teszek hozzá, a gyorsfőző fedőt lezárom, legmagasabb hőfokon (9) szokásos jelzésekig (pöcök és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése) forralom utána takarékon (2-3/9)  főzőm a főzési idő ilyenkor 5-7 perc.


Rakott krumplihoz 4-6 személyre az 5,8 literes zepter fazékba teszem a kis főző kosarat, belerakok annyi héjas, megmosott egészben hagyott, krumplit, ami belefér, 1-2 fehér kanál sót szórok rá, és fél liter forró vízzel felöntöm, a gyorsfőző fedőt lezárom, legmagasabb hőfokon (9) szokásos jelzésekig (pöcök és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése) forralom utána takarékon (2-3/9) 15 percig főzőm. Figyelek, hogy a termosztát mutatója a zöld mező felénél legyen!! Utána a fazekat visszahűtöm, és szokásos módon készítem a rakott krumplit. Ez a mennyiség egy rendes nagy tepsihez pont elegendő.

Receptek az oldalsávban található "cimkék"-re kattintva, a "burgonya" címszó alatt találhatók. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése