Ma a sonka és kolbász főzőlevét használtam fel a lencseleves alapjaként. Amikor a húsvéti előzeteshez főztem a sonkát és kolbászt, a kihűlt leveket összeöntöttem és lefedve a hűtőbe raktam, olyan célzattal, hogy ebben a jó füstös, ízes lében készítek valamilyen levest. Végül is lencseleves lett belőle, füstölt kolbásszal, főtt füstölt hús és főtt tojás maradékkal. Második fogásnak brassói aprópecsenyét készítettem csirkemellből, az eredeti leíráshoz képest azzal a különbséggel, hogy most kevés olajat tettem a hús alá már a sütés kezdetén, abban sült meg gyorsan a hús, vigyáztam, hogy ne száradjon ki, jó szaftos maradjon.
A leves hozzávalói:
- a füstölt húsok főzőleve
- 30 dkg lencse
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- jókora darab zellergumó
- 1 vöröshagyma
- fokhagyma granulátum
- víz
- ételízesítő
- olaj
- 2,5 evőkanál rétes liszt
- 2 fehér kanál fűszerpaprika
- fél szál csabai kolbász
- főtt füstölt hús (maradék)
- főtt tojás (maradék)
A lencsét forró vízbe áztattam kb. fél órára, utána többször váltott meleg vízben átmostam, átválogattam. A hűtőben tartott füstölt léről leszedtem a megdermedt zsírt, beleöntöttem az áztatott lencsét, a megtisztított feldarabolt zöldségeket, apróra vágott hagymát, felöntöttem annyi vízzel, hogy az 5,8 literes fazék oldalán található jelölés alsó csíkjáig érjen a lé. 1,5 fehér kanál ételízesítővel és fokhagyma granulátummal ízesítettem, beleraktam a lehéjazott, feldarabolt kolbászt, a fazekat lezártam és szokásos jelzések után (pöcök és mutató) 15 percig főztem, majd kiengedtem a gőzt a fazékból. Kevés olajjal, 2,5 kanál rétes liszttel zsemleszínű világos rántást készítettem, a tűzről lehúztam, hogy hűljön kissé, majd belekevertem a fűszerpaprikát és a leveshez öntöttem a paprikás rántást (kevés hideg vízzel kiöblítettem a kis serpenyőt és azt is a leveshez öntöttem). Felkockáztam a maradék főtt-füstölt húst, a leveshez adtam és jól átforraltam. Tálaláskor szedtem egy kevés levest, beleültettem a megtisztított, négyfelé vágott tojást, majd szedtem még rá a forró levesből. Nagyon finom, tartalmas leves kerekedett belőle.
Lencseleves füstölt hússal, kolbásszal és tojással |
Nem vagyok lencse rajongó, de így elkészítve elfogadnám, nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszi Juci! Az én családtagjaim sem voltak hajlandók megenni a lencsét, amíg csak az újévi lencsefőzeléket ismerték. Aztán kipróbáltam levesnek, kis füstölt kolbásszal, úgy már tetszett nekik, így, füstölt lében, + füstölt hússal még inkább :)
VálaszTörlés