2011. április 13., szerda

Lencseleves füstölt hússal, kolbásszal és tojással









Ma a sonka és kolbász főzőlevét használtam fel a lencseleves alapjaként. Amikor a húsvéti előzeteshez főztem a sonkát és kolbászt, a kihűlt leveket összeöntöttem és lefedve a hűtőbe raktam, olyan célzattal, hogy ebben a jó füstös, ízes lében készítek valamilyen levest. Végül is lencseleves lett belőle, füstölt kolbásszal,  főtt füstölt hús  és főtt tojás maradékkal. Második fogásnak   brassói aprópecsenyét készítettem csirkemellből, az eredeti leíráshoz képest azzal a különbséggel, hogy most kevés olajat tettem a hús alá már a sütés kezdetén, abban sült meg gyorsan a hús, vigyáztam, hogy  ne száradjon ki, jó szaftos maradjon.




A leves hozzávalói:



  • a füstölt húsok főzőleve

  • 30 dkg lencse

  • 2 db sárgarépa

  • 1 db petrezselyemgyökér

  • jókora darab zellergumó

  • 1 vöröshagyma

  • fokhagyma granulátum

  • víz

  • ételízesítő

  • olaj

  • 2,5 evőkanál rétes liszt

  • 2 fehér kanál fűszerpaprika

  • fél szál csabai kolbász

  • főtt füstölt hús (maradék)

  • főtt tojás (maradék)



A lencsét forró vízbe áztattam kb. fél órára, utána többször váltott meleg vízben átmostam, átválogattam. A hűtőben tartott füstölt léről leszedtem a megdermedt zsírt, beleöntöttem az áztatott lencsét, a megtisztított feldarabolt zöldségeket, apróra vágott hagymát, felöntöttem annyi vízzel, hogy az 5,8 literes fazék oldalán található jelölés alsó csíkjáig érjen a lé. 1,5 fehér kanál ételízesítővel és fokhagyma granulátummal ízesítettem, beleraktam a lehéjazott, feldarabolt kolbászt, a fazekat lezártam és szokásos jelzések után (pöcök és mutató) 15 percig főztem, majd kiengedtem a gőzt a fazékból. Kevés olajjal, 2,5 kanál rétes liszttel zsemleszínű világos rántást készítettem, a tűzről lehúztam, hogy hűljön kissé, majd belekevertem a fűszerpaprikát és a leveshez öntöttem a paprikás rántást (kevés hideg vízzel kiöblítettem a kis serpenyőt és azt is a leveshez öntöttem). Felkockáztam a maradék főtt-füstölt húst, a leveshez adtam és jól átforraltam. Tálaláskor szedtem egy kevés levest, beleültettem a megtisztított, négyfelé vágott tojást, majd szedtem még rá a forró levesből. Nagyon finom, tartalmas leves kerekedett belőle.












Lencseleves füstölt hússal, kolbásszal és tojással




2 megjegyzés:

  1. Nem vagyok lencse rajongó, de így elkészítve elfogadnám, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Juci! Az én családtagjaim sem voltak hajlandók megenni a lencsét, amíg csak az újévi lencsefőzeléket ismerték. Aztán kipróbáltam levesnek, kis füstölt kolbásszal, úgy már tetszett nekik, így, füstölt lében, + füstölt hússal még inkább :)

    VálaszTörlés