2011. április 10., vasárnap

Olaszos ebéd: paradicsomos spagetti, csípős sült csirke tepsis krumplival




Paradicsomos spagetti






 Csípős sült csirke tepsis krumplival


Mai ebédünk régi olaszországi nyaralásunkat idézte. Ott  ettünk hasonlót: leves helyett paradicsomos spagettit, második fogásnak  csípős sült csirkét ugyancsak fűszeres, tepsiben sült krumplival. Itthon időről időre tartunk "olaszos napot", amikor ezt főzöm.





A csípős paradicsomos spagetti hozzávalói:




  • 50 dkg spagetti

  • 1 fej hagyma

  • 2-3 evőkanál olaj

  • 1-1 teáskanál erős paprika krém,  paradicsom sűrítmény és szitált ételízesítő

  • 3 dl víz

  • 1 liter 100 %-os paradicsomlé

  • 1-1 kávés kanál folyékony édesítő, oregano, bazsalikom, pizzafűszer, csilipor, fokhagyma granulátum

  • reszelt sajt ízlés szerint.



A hagymát egészen apróra vágtam, és kevés olajon megdinszteltem. Hozzáraktam a paprika krémet és sűrített paradicsomot, felöntöttem 3 dl vízzel és főztem rövid ideig. Néhány perc múlva hozzáöntöttem a paradicsomlét, beleraktam a fűszereket és rövid forralás után belefőztem a kettétört spagettit. Újraforrás után 8 percig főztem, aztán az edény alját hideg vízbe állítottam, hogy a továbbfőzés megszűnjön. Forrón tálaltam, mindenki ízlés szerint reszelt rá sajtot (nekünk trappista volt most itthon, de parmezánnal még finomabb!!).


















Csípős sült csirke hozzávalói:



  • 2 egész csirke 1,5 kg/db

  • sült csirke fűszerkeverékem


  • oregano, bazsalikom, rozmaring, csilipor

  • olaj



A 2 egész csirkét megmostam, feldaraboltam  (a melleket kifiléztem, csak a bőrt hagytam rajtuk, a mellcsontot becsomagolva feliratozva a mélyhűtőbe raktam, jó lesz alaplébe). Sütőpapírral bélelt tepsire egymás mellé sorakoztattam a húsokat, mindkét oldalukat megszórtam az általam kevert sült csirke fűszerrel, csiliporral, oreganoval, bazsalikommal és egy kis rozmaringgal, megpergettem kevés sóval, és megspricceltem kevés olajjal. Jól belemasszíroztam a fűszereket, és alufóliával letakarva (fényes fele a hús felé) 180 fokra melegített sütőbe toltam. Először fólia alatt (kb 1 óra), majd a sütőt feljebb csavarva  (250 fok) fólia nélkül készre sütöttem (10-15 perc).










A tepsis krumpli  hozzávalói:



  • krumpli 5 személyre (egy nagyobb szűrő tele)

  • sült csirke fűszerkeverék, só

  • oregano, bazsalikom, rozmaring, fokhagyma granulátum, csilipor

  • kevés olaj



A megtisztított krumplit megmostam, felkockáztam, ezt is sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem. Megszórtam sült csirke fűszerrel, sóval, a fűszerekkel, megöntöztem kevés olajjal, ezt is jól elkevertem, és lefedés nélkül a sütőbe toltam a csirke alá. Nem kevergettem, hogy ne törjön össze, így is istenien megsült, belül puha és szaftos, kívül piros-ropogós lett.













Csípős sült csirke tepsis krumplival










5 megjegyzés:

  1. Mindkettő nagyon ínycsiklandozóan néz ki, szeretem nagyon a spagettit, én is szoktam készíteni, és a csirke is finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Tökéletes menü,nagyon kívánatos,mind a kettő!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Kati és Ditta, igazán olyan aranyosak vagytok, hogy ilyen gyakran benéztek hozzám, és néhány szóval kedveskedtek is. Nagyon jól esik. Az ebéd tényleg finom volt, jó tüzes, mondhatom, még hidegen is forró, szerencsére mindenki szereti a csípős ételeket a családban.

    VálaszTörlés
  4. Hmmm, ez a menü nagyon az én ízvilágom! Isteni lehetett!

    VálaszTörlés
  5. Köszi Bors and Pepper, tényleg az volt!

    VálaszTörlés