2011. április 26., kedd

Zepter edények használata 1. tészta főzés

A statisztikai oldalamat nézegetve a keresési kulcsszavaknál azt vettem észre, sokan keresik, hogy kell vagy hogy lehet ZEPTER edényekben, vagy gyorsfőző fedővel főzni. Arra gondoltam, összeszedném az általam ismert főzési tapasztalatokat. Talán az egyszerűbbekkel kezdem. Elsőnek itt a tésztafőzés.

Hozzávalók:
  • 50 dkg száraz tészta 
  • 1 liter víz
  • só (én 1 fehér kanállal teszek a liter vízhez)
  • kevés olaj
A vizet legnagyobb hőfokon (pl.9), fedő alatt felforraljuk, beletesszük a sót, kevés olajat, majd a tésztát. Újraforrástól számítva, takarékon (pl. 2-3/9)  7 percig főzzük 1x-2x megkeverve. A tűzhelyet elzárjuk. Ha azt látjuk, hogy a tészta még nem szívta magába az összes vizet, hagyjuk lefedve állni 4-5 percig. A durum tészták nehezebben puhulnak. Az olcsóbb tojás nélküli tésztáknál vigyázni kell, mert azok szinte azonnal megfőnek és szétmállanak. Újabban a tésztafőző lábas alját hideg vízbe állítom, amikor látom, hogy elkészült a tészta, hogy ne főjjön tovább, mert akkor az egész összeállhat.
Ha sok tojásos tésztát főzünk (pl. 8 tojásos boglyas metélt), akkor háromszoros mennyiségű vizet forraljunk hozzá, mert az a tészta nagyon sok nedvességet tud magába szívni, tapasztalatom szerint (25 dkg tésztához legalább 7,5 dl víz).

2014.06.08.
Villanytűzhely használatakor újabban rögtön újraforrás után kikapcsolom a tűzhelyet és a tészta zacskóján szereplő főzőidőig a kikapcsolt lapon hagyom a lefedett tésztafőző edényt. Egyszer-kétszer megkeverem közben, így még tökéletesebb tésztát tudok tálalni. 

Receptek az oldalsávban található "cimkék"-re kattintva, a "tészták" címszó alatt találhatók.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése