2011. április 1., péntek

Pulykanyakleves grízgaluskával



Hát... Úgy tűnik öregszem. És feledékennyé válok. Tegnap, mielőtt az ebédet főzni-sütni kezdtem volna, odatettem főni 3 hatalmas pulykanyakból (2,4 kg volt a hús) egy finom levest, hagyományos módon, nagy fazékban, 4 liter hideg vízzel. Amikor felforrt, lehaboztam, és beletettem 1 fej megtisztított hagymát, darabka zöldpaprikát, 4 fehér kanál szitált ételízesítőt, és hagytam főni, azzal a gondolattal, hogy kicsit később a zöldségeket is belerakom. De az ebédkészítés és ebédelés, aztán meg egy kis blogolás ezt teljesen kiverte a fejemből, úgyhogy úgy főtt meg a pulykanyaklevesem, zöldségek nélkül. Mire észbe kaptam már szinte omlott a hús a csontokról. Hát hagytam kihűlni, aztán hűtőbe tettem, úgy ahogy volt. Ma azzal kezdtem az ebédkészítést, hogy megcsináltam a grízgaluska tésztáját. Ehhez 2 db tojást (átlagos, kb. M-es méretű), tojásonként 3 evőkanál grízt (összesen 6 evőkanál),  1/3 fehér kanálnyi szitált ételízesítőt, kevés őrölt borsot, és 1 kávéskanálnyi szárított petrezselyemzöldet kevertem össze. Nem lett kemény a "tészta", inkább kissé folyós. Aztán kb. 1-1,5 órára folpackkal letakarva a hűtőbe tettem, hogy a gríz felszívja a tojást.

Utána felforraltam a levest, majd óvatosan kiszedtem a főtt nyakakat, folpackkal lefedtem, hogy ne száradjanak ki. Aztán a levest átszűrtem és bezöldségeltem. 3 sárgarépát, 3 kis petrezselyem gyökeret és egy jókora darab zellergumót felkarikáztam ill. felkockáztam, és az átszűrt levesben puhára főztem. A grízgaluska pihentetési idejének letelte után külön edényben 1,5 liter vizet forraltam 2 Hühnersuppe húsleveskockával és 1 csapott kanál szitált ételízesítővel, és két kis teáskanál segítségével beleszaggattam a grízgaluskákat. Az utolsó beszaggatása után 15 percig takarékon főztem, majd a tűzhelyet kikapcsolva még állni hagytam 15-20 percig a lében. Hatalmasakra dagadtak, és a belsejük is gyönyörűen átfőtt. A megfőtt galuskából négyet raktam egy adag levesbe, megszórtam apróra vágott friss petrezselyemzölddel, és a forró levest rászedve, azonnal tálaltam. Nagyon finom volt.






Pulykanyakleves grízgaluskával

2 megjegyzés:

  1. Én is szeretem a pulykanyaklevest.
    Az étel guszta, s nagyon jók a fotók is.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Mi is nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés