Ahogy tegnap is, úgy ma is vacsorát főztem, mire a család hazaért. Tegnap csirkepörkölt volt tésztával és uborka salátával, mára krumpli levest és pizzás csigát találtam ki, de édesszájú Párom kedvére néhány kis kakaós csigát is készítettem. A leves leírása már szerepel a bejegyzések között, ezért most csak a pizzás csigát és kakaós csigát írom le. Először is a tészta hozzávalói:
- 1 kg finom liszt
- 3,5 dl tej
- 1 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 2 cs. instant élesztő
- 1 fehér kanál só
- kb. 6 dkg vaj
- 8 kisebb evőkanál 12 %-os tejföl
- néhány csepp olaj
Nagyfiam barátnője mesélte a héten, hogy Nagymamája tanácsára úgy készítették a kelt tésztát, hogy a langyos, cukros tejbe, amiben az élesztőt futtatták fel, belerakták a tojást, és így sokkal gyorsabban felfutott az élesztő is, és a tészta is gyorsabban kelt. Hát kipróbáltam én is ezt a praktikát, és tényleg működött. Tehát 3,5 dl tejet megmelegítettem a mikróban, beleraktam 1 ek. cukrot, jól elkevertem, beleütöttem a tojást, azzal is jól elkevertem. A meleg tej és hideg tojás keveréke éppen megfelelő hőmérsékletű lett az élesztő felfuttatásához, hát beleraktam a 2 cs. instant élesztőt. Pillanatok alatt tele lett a mérőpohár, amiben "futtattam". Közben egy csomag finom lisztet nagy tálba öntöttem, és azt is meglangyosítottam a mikróban, a közepén mélyedést csináltam, beleöntöttem a felfuttatott élesztőt, a lisztre szórtam még egy kanál cukrot és egy fehér kanál sót, és elkezdtem összeállítani a tésztát. Hozzáraktam 8 evőkanál 12 %-os tejfölt, kb. 6 dkg vajat és a legvégén néhány csepp olajat. Jól átgyúrtam a tésztát, a végén sem a tálhoz, sem az asztalhoz, sem a kezemhez nem ragadt. Visszaraktam a tálba, duplán hajtott tiszta konyharuhával letakartam, és a mikróba raktam, 90 Wattra (olvasztó fokozat) és 7 percre, hogy a kelés gyorsabban beinduljon. Utána jó fél órát hagytam kelni, a végén már megemelte a konyharuhát, olyan szépen megkelt. Ekkor a tiszta asztallapot megkentem olajjal, és ráborítottam a tésztát. 3/4 részéből pizzás csigát készítettem, kb. 1/4 részét félretettem kakaós csigának. A pizzás csiga további hozzávalói:
- 1 ü Combino tésztaszósz (ez olajbogyós volt)
- 10 dkg sonka
- 5 dkg paprikás szalámi
- 10 dkg bacon
- pizzafűszer (Kania)
- 15-20 dkg trappista sajt
A tésztát a megolajozott asztallapon kissé ellapigattam, majd megkentem kevés olajjal, és jókora téglalappá nyújtottam. A téglalapot megkentem a tésztaszósszal, rászórtam az apróra felvágott sonkát, szalámit, bacont, megszórtam pizzafűszerrel és felcsavartam, mint egy bejglit.
A tésztát kb. 2 cm széles darabokra vágtam, sütőpapírral bélelt tepsire egymás mellé raktam és megszórtam reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem. Nagyon-nagyon-nagyon finom lett :) !!!
Pizzás csiga |
A kakaós csigához a tésztán kívül csak jó néhány kanál nestlé instant kakaóport használtam, azzal szórtam be az olajjal kissé megkent, kinyújtott tésztát úgy, hogy ne látszódjék ki a tészta a kakaó alól. Aztán azt is felcsavartam, feldaraboltam és egymás mellé raktam sütőpapírral bélelt tepsibe, és megsütöttem. Azt hiszem kicsit vékonyra sikerült nyújtani a tésztát, így elég csenevész kis csigák lettek, de édes Párom szerint isteni lett. Hiszek neki, főleg, hogy láttam milyen mohón gyűrte befelé.
A fenti mennyiségű alapanyagokból 30 db pizzás, és 10 db kakaós csiga lett.
Kakaós csiga |
Mit mondhatnék, nagyon szépek lettek, nagyon megkívántam, főleg a pizzásat.
VálaszTörlésÉn is azt szeretem! Nagyon fincsi lett!!
VálaszTörlésMindkettő nagyon guszta, gratulálok.
VálaszTörlésKöszi Rita!
VálaszTörlésNagyon szeretjük!Nem sajnálod Te sem a tölteléket látom!
VálaszTörlésÉn is jó gazdagon készítem!:-)