2011. április 9., szombat

Marhahúsleves, marhahús vadasan zsemlegombóccal




Marhahúsleves cérnametélttel






Vadas marhahús zsemlegombóccal


Tegnap a bitangos migrénem ellenére csak főztem egy kis marhahúslevest, azzal a célzattal, hogy  a levesben főtt hús egy részéből vadas marhahúst készítek. Nem sokat mert csak én szeretem. (Szeptemberi ittlétükkor  Menyem és középső Fiam is szerették, de középső Fiam most kijelentette, hogy Ő is inkább marhapörköltözik.) Úgy tűnik az egész család pörköltfüggő . Én viszont nem akarok folyton csak pörköltet enni. Első lépésként a pörköltnek szánt marha vastaglapockából félretettem néhány szeletet. 


Marhahúsleves  hozzávalói:




  • 8 szelet kis tenyérnyi marhahús

  • 2+2 db sárgarépa

  • 2+2 db petrezselyemgyökér

  • egy óriási zeller 1/4-e 

  • 1 db vöröshagyma

  • néhány szál petrezselyemzöld

  • kávéskanálnyi erős paprikakrém

  • kávéskanálnyi paradicsom sűrítmény

  • 2,5 liter víz

  • 2,5 fehér kanál szitált ételízesítő

  • frissen őrölt bors


A leves hozzávalóit kis főzőkosárral az 5,8 literes fazékba raktam, ami gyorsfőző fedővel használható. Alulra a húsokat, rá a zöldségeket, felét egyben hagyva, felét 2-3 cm-es darabokra vágva. (Az egészben hagyott darabok adták a vadas zöldségalapját, a feldaraboltak a levesben maradtak.) A fedőt lezártam, szokásos jelzések (pöcök és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése) után takarékon 35 percig főztem, aztán félrehúztam a fazekat és hagytam magától visszahűlni. Éjszakára a hűtőbe tettem. Ma leszedtem a zsírt a tetejéről, aztán kiemeltem a főzőkosarat. A levest átszűrtem, adtam hozzá még fél liter vizet, pici sót, felforraltam belefőztem fél csomag (kb. 12-13 dkg) apróbbra tört 8 tojásos cérnametéltet, aztán a zöldségeket és a kockára vágott húst is visszaraktam, főztem 7-8 percig és forrón tálaltam. Nagyon finom lett!!











Marhahús vadasan


5 szelet marhahúsból készíttettem a vadast. Először a levesben főtt, egészben hagyott zöldségeket a főtt hagymával és egy merőkanál marhahús levessel sima mártássá turmixoltam. Serpenyőbe öntöttem, vízzel kicsit hígítottam rajta, tettem bele néhány babérlevelet, 2 teáskanál mustárt és forraltam pár percig. Megkóstoltam, pici szitált ételízesítővel és őrölt borssal még ízesítettem, aztán bele raktam a főtt marhahúst, és kb. 10 percig főztem, aztán letakarva tároltam tálalásig, hogy meleg maradjon.














Zsemlegombóc


A zsemlegombócom ma kifliből készült, 2-3 napja maradt két kifli, azokat vágtam kb. 1 cm-es kockákra, kevés olajon megpirítottam kissé, majd hűlni hagytam. Amikor kihűlt, galuska tésztát készítettem 1 tojásból, 1 kupac rétes, kb. ugyanannyi finom lisztből, pici sóval, annyi vízből, hogy olyan keménységű tésztát kapjak, ami könnyen elválik a kanál domború felétől (se túl híg, se kemény ne legyen). A megpirított kiflikockákat belekevertem a galuskatésztába, közben egy lábasban már forrt a víz, amibe egy kevés sót is raktam. Kanállal kb. azonos méretű gombócokat raktam a vízbe, aztán takarékon, fedő alatt főztem néhány percig. Próbadarab után kiszedtem, és a vadas marhahússal együtt tálaltam. Isteni volt!!







Marhahús vadasan, zsemlegombóccal




6 megjegyzés:

  1. Marika nagyon finom menüt készítettél!

    VálaszTörlés
  2. Jaj a kedvencem a vadas. Csodás.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon éhes lettem! Ilyen finom kaják láttán nem is csoda!!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Ditta, Mónika és Juci! Olyan aranyosak vagytok, köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Hogy én ezt mennyire szeretem!Jövő héten készítek!:-)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Nelli! A fejfájásom szerencsére elmúlt, köszi! / A csiga - legyen az pizzás, vagy bármilyen - szerintem is úgy jó, ha van benne töltelék rendesen./ Én is imádom a vadast, próbáltam a pácolásos elkészítését is, de azt túl hosszúnak találtam. Ha néha megkívánom, így sokkal egyszerűbb, és egyből két ételem lesz.

    VálaszTörlés