Marhahúsleves cérnametélttel |
Vadas marhahús zsemlegombóccal |
Tegnap a bitangos migrénem ellenére csak főztem egy kis marhahúslevest, azzal a célzattal, hogy a levesben főtt hús egy részéből vadas marhahúst készítek. Nem sokat mert csak én szeretem. (Szeptemberi ittlétükkor Menyem és középső Fiam is szerették, de középső Fiam most kijelentette, hogy Ő is inkább marhapörköltözik.) Úgy tűnik az egész család pörköltfüggő . Én viszont nem akarok folyton csak pörköltet enni. Első lépésként a pörköltnek szánt marha vastaglapockából félretettem néhány szeletet.
Marhahúsleves hozzávalói:
- 8 szelet kis tenyérnyi marhahús
- 2+2 db sárgarépa
- 2+2 db petrezselyemgyökér
- egy óriási zeller 1/4-e
- 1 db vöröshagyma
- néhány szál petrezselyemzöld
- kávéskanálnyi erős paprikakrém
- kávéskanálnyi paradicsom sűrítmény
- 2,5 liter víz
- 2,5 fehér kanál szitált ételízesítő
- frissen őrölt bors
A leves hozzávalóit kis főzőkosárral az 5,8 literes fazékba raktam, ami gyorsfőző fedővel használható. Alulra a húsokat, rá a zöldségeket, felét egyben hagyva, felét 2-3 cm-es darabokra vágva. (Az egészben hagyott darabok adták a vadas zöldségalapját, a feldaraboltak a levesben maradtak.) A fedőt lezártam, szokásos jelzések (pöcök és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése) után takarékon 35 percig főztem, aztán félrehúztam a fazekat és hagytam magától visszahűlni. Éjszakára a hűtőbe tettem. Ma leszedtem a zsírt a tetejéről, aztán kiemeltem a főzőkosarat. A levest átszűrtem, adtam hozzá még fél liter vizet, pici sót, felforraltam belefőztem fél csomag (kb. 12-13 dkg) apróbbra tört 8 tojásos cérnametéltet, aztán a zöldségeket és a kockára vágott húst is visszaraktam, főztem 7-8 percig és forrón tálaltam. Nagyon finom lett!!
Marhahús vadasan, zsemlegombóccal |
Marika nagyon finom menüt készítettél!
VálaszTörlésJaj a kedvencem a vadas. Csodás.
VálaszTörlésNagyon éhes lettem! Ilyen finom kaják láttán nem is csoda!!
VálaszTörlésKedves Ditta, Mónika és Juci! Olyan aranyosak vagytok, köszönöm!
VálaszTörlésHogy én ezt mennyire szeretem!Jövő héten készítek!:-)
VálaszTörlésKedves Nelli! A fejfájásom szerencsére elmúlt, köszi! / A csiga - legyen az pizzás, vagy bármilyen - szerintem is úgy jó, ha van benne töltelék rendesen./ Én is imádom a vadast, próbáltam a pácolásos elkészítését is, de azt túl hosszúnak találtam. Ha néha megkívánom, így sokkal egyszerűbb, és egyből két ételem lesz.
VálaszTörlés