2011. április 24., vasárnap

Oroszkrém torta



Ma György nap van, Apukám és Öcsém névnapja. Nem emlékszem, hogy valaha is egybeesett volna a húsvéti ünnepekkel, de most így van. Ünnepi ebédre vagyunk hivatalosak ennek tiszteletére, most nem én készítem az ünnepi ebédet (bár felajánlottam Anyukámnak, hogy szívesen megfőzöm, de azt mondta, most  sem Ő nem főz, se én ne főzzek, ma étterembe megyünk ünnepelni). Azért az ünnepeltek tiszteletére sütöttem egy oroszkrém tortát. Már tegnap elkezdtem, hogy ne szoruljak be nagyon, de volt pillanat, amikor azt gondoltam bár ne tettem volna. Úgy jártam ugyanis, ahogy még soha. Gyönyörűen felvertem a 8 tojásos piskótát, sütőpapírral bélelt tortaformában szépen elegyengettem, ahogy azt kell, aztán raktam volna a sütőbe. De valószínűleg nem rendesen raktam be a forma alját, és egyszerűen kibillentettem a gyönyörű piskótámat, egyenesen a forró sütőbe, a sütőrács, a sütő alja, ajtaja, meg a kettő közti rés megtelt a piskóta masszával, és egyből el is kezdett sülni. Azt sem tudtam, hova kapjak. Gyorsan kikapcsoltam a sütőt, kaptam a keverőtálat, és kanállal, késsel, szivaccsal elkezdtem  kikapkodni az odasülő masszát. Legszívesebben toporzékoltam volna a dühtől, már éppen nekikezdtem volna a sírásnak, de be kellett látnom, az nem sokat segít. Bekaptam egy valeriana relaxot, aztán nekifogtam kisikálni a sütőt, mindent elmostam, újra kibéleltem sütőpapírral a tortaformát (most meggyőződtem róla, hogy rendesen be van téve az alja), és újra kezdtem. Azért ezt nem kívánom senkinek!! 
Szóval hagyományosan készítettem egy piskótát:
8 tojásból (elég kicsi tojások voltak), 8 kanál cukorral (3 a fehérjébe, 5 a sárgájába), 8 kanál liszttel (4 finom, 4 rétes), és kb. 1 evőkanál sütőporral. Ja meg raktam bele újításként 2 teáskanál vanília aromát a legvégén, amikor már kész volt a tészta. Aztán szép aranybarnára sütöttem, kb. 40 perc alatt (tűpróbát csináltam, amikor már nem ragadt a hústűre, akkor vettem ki a tortát. 
A krém hozzávalói:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

  • 3 dl 3,5 % zsírtartalmú tartós tej

  • 5 evőkanál cukor

  • 2-3 teáskanál vanília aroma

  • 10-15 dkg mazsola 

  • pici víz, rumaroma

  • 2 x 0,5 liter Hulala

  • 4 csomag vaníliás cukor







A vaníliás pudingport feloldottam kb. 1 dl tejben, aztán  sűrű krémmé főztem a maradék felforralt, 5 kanál cukorral ízesített 2 dl tejben, végül a vanília aromát is hozzáadtam és jól elkevertem. Hagytam teljesen kihűlni, éjszakára hűtőben tároltam. A mazsolát ici-pici vízzel felforraltam, leöntöttem róla a vizet,  kevés rumaromával meglocsoltam, állni hagytam (ezt is hűtőben tartottam reggelig). Reggel kemény habbá vertem 0,5 liter hűtőben tárolt Hulalát 2 csomag vaníliás cukorral, hozzákevertem a hideg vaníliás krémet. Gépi habverővel simára kevertem. A tortát 3 lapba vágtam, az alsó lapot megkentem habos vaníliakrémmel, megszórtam "rumos" mazsolával. Ráhelyeztem a középső lapot erre is krém, majd mazsola került, végül a teteje. A krémből már csak annyi maradt, hogy a tetejét be tudtam kenni vele. Ekkor felvertem a másik Hulalát, ugyancsak 2 csomag vaníliás cukorral, és körben és felül bevontam vele a tortát, majd rózsákat nyomtam  a tetejére, mazsolával díszítettem, és körben a torta mellé, a tálcát is körbedíszítettem. Tálalásig hűtőben tartom.





Oroszkrém torta






2 megjegyzés:

  1. Hát nagyon bosszantó az ilyen baleset, de gyönyörű lett a torta. Édesapádnak és testvérednek is boldog születésnapot kvánok!
    Szeretettel:
    Rita

    VálaszTörlés
  2. Köszi és köszi Rita!! Tényleg bosszantó volt a baleset, de az eredmény kárpótolt! Nemcsak szép volt a tortám, de nagyon finom is, mindenki dicsérte!! Anyukám azt mondta, jobb volt, mint amit cukrászdából szoktunk venni :)!

    VálaszTörlés