2011. április 2., szombat

Rántott csirkeszárnyak (zepter gyorsfőzővel előfőzve)



Ma nem csináltam nagy gondot a főzésből. Tegnapról maradt pulykanyakleves grízgaluskával, petrezselymes krumpli és csípős paradicsomszósz is. Így ma csak egy tál rántott csirkeszárnyat készítettem. De hogy ne kelljen hosszú ideig mellette vacakolni, előfőztem zepter gyorsfőző fedővel a szárnyakat, így a panírozás után gyorsan ki lehetett sütni, és a hús szinte leomlott a csontokról. A Lidl-ben - akciósan - vettem ma három csomag kétízületes csirkeszárnyat (7-8 db szárny volt csomagonként, de elfelejtettem megszámolni). Ezeket a szárnyakat megtisztítottam a pihéktől, jól megmostam. A zepter 5,8 literes fazékba öntöttem 3 dl forró vizet, amibe 1 fehér kanál szitált ételízesítőt raktam. Beleraktam a kis főzőkosarat, és abba pakoltam a szárnyakat, a tetejét megszórtam egy újabb fehér kanál szitált ételízesítővel, a fazekat lezártam, és szokásos jelzések  (pöcök kiugrása és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése) után lejjebb vettem a hőt (4/9) (azért nem még lejjebb, mert a kevés folyadékkal gyorsabban visszaesne a termosztát mutatója, annak pedig legalább a zöld mező felénél kell lenni, hogy ne szakadjon meg a főzés folyamata) és 5 percig főztem a szárnyakat, majd a fazékból - hideg vízbe állítással és a pöcök nyomkodásával - kiengedtem a gőzt, kivettem a főzőkosarat, hagytam kissé hűlni a húst, majd kevés sóval megpergettem,  lisztbe, sóval elhabart tojásba és zsemlemorzsába forgatva, forró olajban, de nem maximumon (8/9) szép pirosra sütöttem. Isteni volt petrezselymes krumplival és csípős paradicsomszósszal.



7 megjegyzés:

  1. Szeretem nagyon a fűszeres csirkeszárnyat.... nagyon régen készítettem...
    Köszönöm az ötletet!

    VálaszTörlés
  2. Én is szeretem a csirkeszárnyat, de rég készítettem, jó ötlet. Köszi.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mónika és Rita! Örülök, ha tetszett az ötlet!

    VálaszTörlés
  4. De a sütést is zepterrben csináltad? és ha igen mennyi olajjal? melyik edényben? fedővel? meg kell fordítani? (én rántott karfiolt szeretnék készíteni)

    VálaszTörlés
  5. Lehet Zepterben is, de egy mélyebb, kisebb alapterületű serpenyő, pl. egy vok szerintem jobb az ilyen vastagabb húsok vagy pl. a rántott karfiol sütésére. Kevesebb olaj kell hozzá, akkor is szinte az egész hús vagy karfiol a forró olaj takarásában van, szebben, egyenletesebben sül, persze azért meg szoktam fordítani, biztos ami biztos. A gyorsfőző fedő csak meggyorsította az előkészítés folyamatát, az előfőzött hús vagy zöldség már rövidebb idő alatt átsül.

    VálaszTörlés
  6. Nahát, valamiért nem hozza még a saját blogomban sem, hogy ki vagyok! Érdekes.

    VálaszTörlés