2011. április 24., vasárnap

Birkapörkölt



Hát ez sem indult egyszerűen, de így utólag már meg sem lepődök rajta... Először kedden érdeklődtem a hetesnél, hogy lesz-e birka az ünnepekre. Azt mondta, csütörtök reggel lesz. Csütörtökön 8 órakor ott voltam, még nem volt, 9-kor visszamentem, még mindig nem volt, de talán 10 után már lesz. Fél 11-kor kiderült, hogy nem érkezett meg a szállítmány; és aznap már nem is lesz... Hazafelé menet egy másik henteshez is beugrottunk, ott is azt mondták kicsit később lesz. Oda fél 4-kor mentünk vissza, már nem volt. Pénteken fodrászhoz mentem, de legkisebbik fiamat megkértem, ugorjon már el a henteshez megnézni, hátha van. És ha van vegyen egy birkacombot, esetleg egy kis gerincet is mellé. Már teljesen belenyugodtam, hogy nem kap, és akkor Mama kapirgálós csirkéjét veszem elő, mint vésztartalékot, hogy valami finomat készítsek. És akkor jött a Fiam, és volt birka hátulja. Nem hittem a szememnek és fülemnek.
Így lett finom birka pörköltünk, amit nagyon szerettem volna most húsvétkor megfőzni.

Hozzávalók:
  • 4 kg birkahús (hátulja -  comb, gerinc) (ebből szín hús kb. 2-2,5 kg)

  • 5 fej hagyma (3 + 2)

  • kevés olaj (2x)

  • 1-1 nagy teáskanál sűrített paradicsom, erős paprika krém (2x)


  • fűszerpaprika

  • őrölt kömény

  • fokhagyma granulátum

  • víz

  • fél zöldpaprika (2x)
Szóval a szín húsos pörkölthöz megtisztítottam 3 nagyobb fej hagymát, amit aztán szép apróra felvágtam, és kevés olajon megdinszteltem. Ráraktam a megmosott birkahúst, és addig kevergettem, míg a hús elvesztette élénk színét. Utána rátettem 1-1 nagy teáskanálnyi sűrített paradicsomot, erős paprika krémet, őrölt köményt, fokhagyma granulátumot, 1 fehér kanál sót, 3 fehér kanál fűszerpaprikát, jól elkevertem, és felöntöttem 4-5 dl vízzel. Tettem bele még egy fél zöldpaprikát, és fedő alatt, kb. 1,5-2 órán át lassan főztem, hogy jó sűrű szaftja legyen. Utólag még kellett bele egy fél fehér kanál só, de mennyei lett. Nem volt zsíros, csak nagyon finom. Ma ünnepi vacsorára ezt ettük, a Legkisebbikem, aki elvileg utálja a birkát háromszor szedett belőle, Legnagyobbikom is kétszer. Köményes főtt krumplival és uborka salátával tálaltam.

Birka pörkölt köményes főtt krumplival és uborka salátával


4 megjegyzés:

  1. Imádom a birka pörköltet én viszont Nálad ebédelte volna.

    VálaszTörlés
  2. Én is beterveztem a birkapörköltet, de kiderült a Nagyfiam "kiszeretett" belőle. Így majd máskor készítem el... De még ránézésre is nyeltem egyet:))

    VálaszTörlés
  3. Kedves Roza! Köszi! Én már nem hiszem el, ha valamelyik gyermekem azt mondja valamire, hogy nem szereti. De ha végképp nem jön be amit főztem, akkor választhat a hűtőből mást. Ezt a pörit kár lett volna kihagyni a húsvéti menüből :)!

    VálaszTörlés