2011. április 3., vasárnap

Göngyölt karaj



Ma egy jókora hosszúkaraj volt az ebéd fő alapanyaga. Ennek csontjából készült a leves, (szokásos módon, gyorsfőző fedővel, kb. 40 percig főztem, mert nagy darabok voltak)





a húsból  a főfogás kétféle húsétele. Köretként tejfölös krumplipürét és párolt zöldséget tálaltam. Néhány napja Mónika blogján  nagyon ötletes göngyölt karajt találtam. Ezt az ötletet felhasználva, sárgarépával, brokkolival és gombával göngyöltem fel a sonkával és sajttal is "bélelt"  karajt. Féltem, hogy nehéz lesz a felgöngyölés, de egyáltalán nem volt az. Annyit változtattam, hogy  sütőfóliát használtam a hús becsomagolására, és csak másodburkolatnak került rá (fényes felével a hús felé) alufólia. 180 fokos sütőben sütöttem csomagolásban 30 percig, a csomagolás kibontása után kb. 10 percig 200-220 fokon.

A göngyölt karaj hozzávalói:



  • 12-15 szelet vékony szelet karaj


  • 8-10 szelet sonka (+ 3-4 szelet fokhagymás felvágott - el is maradhat)

  • 8-10 szelet trappista sajt

  • brokkoli rózsák és sárgarépa karikák egy brokkoli-mix zöldségkeverékből

  • 2 nagyobb gombafej

  • szitált ételízesítő

A karajt egész vékonyra szeltem (talán még 1 cm sem volt a vastagsága), gyengén kivertem, félretettem. A brokkoli-mix mirelit zöldségkeverékből "kiguberáltam" a sárgarépa karikákat és brokkoli rózsákat, 3 perc alatt 1000 Watton kiolvasztottam a mikróban, és szitált ételízesítővel megszórva állni hagytam. A gombák kalapjáról lehúztam a bőrt, vastagabb szeletekre vágtam, és azt is megszórtam szitált ételízesítővel. A kivert karajszeleteket sütőfóliára egymás mellé rakosgattam, közben mindkét oldalukat megsóztam kissé. A húsokra a sonka sor következett, majd egy sorban a félbe vágott fokhagymás felvágottat is ráraktam. Erre következett  a sajt réteg, majd a fűszerezett brokkoli egyik oldalon csak sárgarépával, másik oldalon sárgarépával és gombával körülrakva.




Utána s sütőfólia segítségével szépen összegöngyöltem (vigyázzunk a fóliát ne göngyöljük bele:)), a két végét a hozzá kapott műanyag kapoccsal összezártam, majd alufóliába is begöngyöltem, biztos ami biztos.






Olyan hosszú lett a tekercsem, hogy csak átlósan fért a tepsibe. Ahogy előzőleg már leírtam, 180 fokon sütöttem 30 percig, majd kibontás után pirítottam rövid ideig (tényleg nem sokáig ki ne száradjon). Néhány percig deszkán pihentettem felszeletelés előtt. Gyönyörű lett.

Azóta elkészítettem ezt az ételt már debrecenivel göngyölve is, receptje ITT található.

Persze az ilyen göngyölt ételt nemcsak karajból, hanem csirkemellből, vagy pulykamellből  is készíthetünk.

A másik húsétel a karaj nyak felőli zsírosabb részéből készül,  a hússzeleteket sertésfűszerrel beszórva, alufólia alatt sütöttem, ugyanannyi ideig, mint a másikat, aztán ugyanúgy pirítottam kissé. Mindkét húst egyszerre raktam be és egyszerre vettem ki a sütőből. Isteni ebédünk volt :)! Köszönet a fantasztikus ötletért Mónikának!





Göngyölt karaj


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta ebédet készítettél, megyek hozzád ebédre.

    VálaszTörlés
  2. Gusztusos lett a karajod!!!!!! :) Örülök, hogy kipróbáltad! Azért szeretem, mert sokféleképpen variálható....

    VálaszTörlés
  3. Hát még én hogy örülök, hogy kipróbáltam! CSak ajánlani tudom mindenkinek, mert mutatós is és nagyon finom is! Még egyszer köszi az ötletet!

    VálaszTörlés