2011. április 11., hétfő

Üres kalács és húsvéti előzetes



Ma ismét csak vacsorát készítettem. Húsvéti előzetes volt a mai vacsoránk, frissen sült üres kaláccsal, főtt füstölt lapockával, főtt kolbásszal és tojással. Csak tormánk nem volt itthon, de középső Fiamék ajándékba hozott eredeti angol mustárja és egy kevés dijoni mustár ezt feleslegessé is tette. Ugyanazt az agyba mászó érzést keltette az angol mustár és a dijoni  is, mint az ecetes torma. Csak kicsit alattomosabban, mert olyan selymes az állaguk, mintha teljesen ártalmatlanok lennének. Aztán a csípésük olyan, mint egy agyműtét :). Szóval üres kalácsot sütöttem, kedves középiskolai osztálytársam  receptje alapján. Ezt a tésztát már leírtam, most csak a formája változott. Azért egy kis ismétlés sosem árt.

Hozzávalók:

  • 1 kg finom liszt

  • 2,5 dl meleg víz

  • 1 evőkanál cukor

  • 1,5 db Lidl-s friss élesztő

  • 2,5 dl meleg víz

  • 1 fehér kanál só

  • 1 dl olaj

A lisztet meglangyosítottam a mikróban. Az egyik 2,5 dl meleg vízben feloldottam egy kanál cukrot, és belemorzsoltam az élesztőt, majd addig kevergettem, amíg teljesen feloldódott, és hagytam felfutni kissé.
A másik 2,5 dl meleg vízben feloldottam a sót és 1 dl napraforgó olajjal is jól elkevertem, aztán a langyos lisztbe mélyedést készítettem, beleöntöttem először a cukros-élesztős vizet, aztán a sós-olajos vizet. Teljesen sima tésztává dolgoztam, ami nem ragadt sem a kezemhez, sem a tálhoz, sem az asztalhoz. A kelés beindulásához 7 percre a mikróba raktam 90 Wattra (olvasztó fokozat), duplán hajtott tiszta konyharuhával letakarva. Már a 7 perc elteltével nagyon szépen megdagadt a tészta, de még 25 percig kelesztettem a tálban, továbbra is letakarva. Utána a tésztát 4 részre osztottam, mindegyik részből egy "hurkát" formáztam, aztán a négy hurkát megfontam, fonott kaláccsá. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam és további 30 percig kelesztettem,  az első 15 percben letakarva, utána tojással megkenve, takarás nélkül, majd 170 fokos sütőbe tettem kb. 45 percre, ahol szép aranysárgára sütöttem. A sütés végén hideg vízzel megkentem, és rácsra raktam hűlni.











A füstölt-kötözött lapockát 5,8 literes fazékban, (kis főző kosárban), 1 liter vizet alá öntve, gyorsfőző fedővel szokásos jelzések után 35 percig főztem, aztán félrehúztam, hagytam, hogy magától essen vissza a "pöcök". A csabai lángolt kolbászt 10-15 percig főztem. A tojásokat ugyancsak.  A "sonkát", kolbászt, főtt tojást angol és dijoni mustárral és frissen sült üres kaláccsal tálaltam. Mennyei volt!!






Húsvéti előzetes


2 megjegyzés: