A húsvéti előzetesben már leírtam, hogy milyen ételeket tálalnék legszívesebben ezen az ünnepen. Ilyen többek között a sonka-kolbász-tojás hármasa, tormával-mustárral, zöldségekkel, és üres kaláccsal. Ezt a sonkát (ami igazából kötözött-füstölt lapocka volt) nem gyorsfőzővel főztem, mert 2 db készült, és így nem fért a gyorsfőzővel használható fazékba. Az ovális zepter lábasba viszont kényelmesen belefért. 2 liter forró vízben kezdtem főzni, és forrás után, takarékon jó két óráig főztem a két darab kb. 1,4 kg-os kötözött lapockát (egyiket eredetileg Angliában élő középső Fiaméknak szántam, de végül itt hagyta, hogy ne legyen túlsúlyos a csomagja). Akkor van megfőve a sonka, ha a húsvillát már könnyen bele tudjuk szúrni, jó mélyre. Amikor a sonka elkészült, tálra szedtem, a főzővizében megfőztem 1 pár csabai lángolt kolbászt. Ennek forrás után kb. 20 percet hagytam, fedő alatt, majd ezt is tálra szedtem, és hűlni hagytam. Végül megfőztem 16 db tojást a sonka és kolbász főzőlevében, óvatosan, kanál segítségével engedtem a forró lébe a tojásokat, (amiket érdemes hamarabb kivenni a hűtőből, - mondjuk mikor a sonkát főzni kezdjük - hogy a nagy "hősokk" miatt a héja ne repedjen szét). Forrás után 10-15 percig főztem, majd leöntöttem és leöblítettem róla a zsíros levet. Mindent hagytam kihűlni. Az a legjobb, ha hűtőben tároljuk tálalás előtt a húsvéti finomságokat, mert akkor lehet igazán szépen leszedni a hálót a sonkáról, ha már ki van dermedve (persze akkor is nagyon óvatosnak kell lenni, hogy ne marcangolja szét a húst!), és akkor lehet szép vékony, mutatós szeleteket vágni. A ma feltálalt üres kalács nem az én "művem", azt az Öcséméktől, ajándékba kaptuk. Igazi húsvéti, nagyon finom reggelink volt!
Nemcsak finom, de guszta is.
VálaszTörlésKedves Endre! De örülök, hogy benéztél hozzám! Jólesik a véleményed! Üdv.Mari
VálaszTörlés