Valamelyik nap kedvenc blogjaimat nézegettem, és jót derültem Ritmus medvehagymás pogácsájának olvasása közben. Ennek a pogácsának alapja kedves balatoni ismerőse, Vali néni tejfölös pogácsája, ami nekem is úgy megtetszett, hogy ma megsütöttem, és mindjárt dupla adag hozzávalóból.
A pogácsa hozzávalói (amiken én csak egy kicsit változtattam)
- 1 kg finom liszt (pluszba kellett még egy kicsi a több tejföl miatt)
- 2 egész tojás a tésztába + 1 a kenéshez
- 50 dkg margarin
- 1 nagy poharas (450 gr-os) 12 %-os tejföl
- 2 kávéskanál cukor
- 2 csomag instant élesztő
- 3 púpos fehér kanál só
- kevés reszelt trappista sajt
Először a tejfölt kicsit megmelegítettem (a mikróban), elkevertem benne 2 kávéskanál cukrot, és belekevertem az instant élesztőt. A lisztet is megmelegítettem egy kicsit a mikróban, utána rádaraboltam a margarint, és elmorzsoltam a liszttel. Hozzáütöttem a tojásokat, elkezdtem összeállítani a tésztát, majd a tejfölben oldott élesztőt is bele öntöttem, hozzáadtam a sót és puha, lágy tésztát készítettem belőle, (kellett még egy kevés liszt a több tejföl miatt). Amikor szépen összeállt a tészta, kinyújtottam, kiszaggattam, sütőpapírral bélelt tepsire raktam. Tetejét megkarcoltam, tojással megkentem és kevés reszelt sajttal megszórtam. Meleg helyen hagytam pihenni 15-20 percig, aztán 180 fokra melegített sütőbben 25-30 perc alatt piros-mosolygósra sütöttem. Annyira vártam, hogy megkóstolhassam, hogy már a tepsiről megettem néhányat, azon forrón, még mielőtt lefényképeztem volna. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet Ritmusnak és természetesen Vali néninek is.
Tejfölös pogácsa |
Pogácsát ritkán szoktam készíteni, de ez annyira guszta ki fogom valamikor próbálni.
VálaszTörlésKöszi Rita! Érdemes!
VálaszTörlésNagyon szeretjük ezt a pogácsát!
VálaszTörlés