2011. február 25., péntek

Csontleves csigatésztával, rántott csirkemell csíkok, rántott sajt, sült krumplival




Rántott csirkemell csíkok és rántott sajt


Ma megint megcsúsztam az ebéddel. Mikor itt van az Unokám, legszívesebben csak vele foglalkoznék. Persze azért nem állhat meg az élet, enni kell. Gyerekeim régóta nyúznak, hogy rántott sajtot készítsek, persze azt Apa nem szereti, nehogy véletlen egyszerűbb legyen az életem, hát kellet egy kis rántott húst is sütni. Lelkiismereti okokból (mert  túl sok sertéshúst ettünk mostanában), ma csirkemellre esett a választásom.







A rántott húshoz való csirkemellet nem tudtam kiklopfolni, mert az Unokám a nappaliban aludt el,









nem akartam kalapálni, ezért választottam azt a megoldást, hogy hosszanti irányban csíkokra vágtam, besóztam, utána hagyományos módon lisztbe, kevés sóval elhabart tojásba, majd zsemlemorzsába forgattam és felforrósított olajban, de mérsékelt tűznél sütöttem meg, hogy jól átsüljön.


A rántott sajthoz egy 70 dkg-os szögletes trappista sajtot felszeleteltem 7-8 mm vastag szeletekre,  lisztbe, kevés sóval elhabart tojásba, majd morzsába forgattam, majd újra tojás és újra morzsa következett, úgy, hogy a panírt sem szúrtam meg, villával úgy forgattam, hogy ne sérüljön meg a "bunda". Aztán forró olajban, gyors tűznél sütöttem meg, hogy minél kevesebb sajt jöjjön ki a bundából. Az olajban két lapát segítségével forgattam, (illetve forgattuk, meg, mert középső Fiam beszállt segíteni, így gyorsabban ment a munka). A krumplit még a panírozás megkezdése előtt megtisztítottam, megmostam és felkockáztam, majd 3 adagban, - hogy a nagy mennyiségű krumpli ne hűtse le az olajat - megsütöttük (ebben is segítségemre volt Középsőm), amikor megsült, konyhai törlővel bélelt tálra szedtük, mindenki ízlés szerint sózta a tányérján. Majonézzel kiegészítve isteni második fogásunk lett.






A disznótoros csomag húsos csontjait  meg kellett  főzni, nehogy elromoljon, mert a mélyhűtőnk elég kicsi, nem fért be minden, így ma a rántott sajt és hús előtt  csontleves lett az első fogás. Ma nagy fazékban, hagyományos módon főztem a levest, mert sok volt a csont. A csontokat megmosás után  9 literes fazékba raktam, felöntöttem 4 liter hideg vízzel, és főni tettem. Amikor a habja feljött, egy erre a célra használt teaszűrővel leszedtem a habot, és csak utána zöldségeltem be a levest. 1 fej hagymát, 3 gerezd fokhagymát, 2 petrezselyem gyökeret, 3 jókora sárgarépát, egy hatalmas zellergumó 1/4-ét raktam bele, és egy darab zöldpaprikát, vigyázva, hogy "ereje" ne kerüljön bele a kicsi miatt (a zöldségeket most nem daraboltam el a hosszabb főzési idő miatt). Fűszerezésként 4 fehér kanál ételízesítőt használtam, semmi mást. Persze ha valaki idegenkedik az ételízesítőtől, az csak sót tegyen bele ízlés szerinti mennyiségben. Amikor a zöldségek után újra forrásba jött a leves, takarékra vettem, és jó 2,5 órán át főztem, amíg a csontokon lévő hús megpuhult. Ekkor kiszedtem a csontokat és a zöldségeket (a zöldségeket ezután vágtam kisebb darabokra), majd a levest egy másik fazékba átszűrtem, zsírtalanítottam, és kb. 12-13 dkg 10 tojásos csigatésztát főztem a  lébe. 10 perc főzés után forrón tálaltam. Isteni, "erős" leves lett. Mindenki annyi borssal fűszerezte a tányérján, amennyivel akarta, mert a kicsi miatt én egyáltalán nem raktam bele borsot sem.


Jó volt úgy ebédelni, hogy újra teljes létszámban ültük körül az asztalt, sőt még gyarapodtunk is!!  Kis Unokámnak  a  leves jött be legjobban, mert imádja a csigatésztát.






Csontleves csigatésztával

2 megjegyzés: