2011. február 7., hétfő

Káposztás tészta





Valamelyik nap  retro gastro-nál  olvastam a "napközis káposztás kockáról". Érdekes, hogy az emberek hányféleképpen reagáltak rá, annak tekintetében, ki hogy szereti: cukorral (kristály vagy por), illetve sóval borssal, volt aki még savanyú uborkát is említett. Legkisebbik Fiamnak is megmutattam a bejegyzést, a hozzászólásokkal együtt, neki is nagyon tetszett. Sőt, emlékeztetett, hogy nálunk milyen régen volt káposztás tészta. Elment káposztát venni, úgyhogy ma az készült ebédre, aki nem akart azt enni, annak volt pulykaleves, rizses hús, pulykasült.



A káposztás tészta hozzávalói:



  • 1 fej káposzta

  • 2-3 kanál olaj

  • fél fehér kanál só

  • 1-2 teáskanál cukor

  • 2-3 kávéskanál őrölt bors

  • 50 dkg tészta (nem volt kockatésztám itthon, úgyhogy 8 tojásos boglyas metéltből főztem)

  • 1,2 liter forró víz (a sok tojásos tészták több folyadékot vesznek fel)

  • 1 fehér kanál só

  • 1-2 kanál olaj

A káposztát kis kockákra vágtam, és nagyméretű kiolajozott teflon serpenyőbe raktam, kissé megsóztam, és nagy lángon pirítani kezdtem. Amikor a serpenyő már forró volt, az egyik oldalon félrehúztam a káposztát, és ott karamelizáltam a cukrot, majd a káposztához kevertem.  Gyakran megkeverve barnára pirítottam a káposztát.  Egy zepter lábasban 1,2 liter vizet forraltam, beleraktam a sót, olajat, végül a 8 tojásos metélt tésztát, és újraforrás után lefedve, 8 perc alatt takarékon puhára főztem a tésztát. A megfőtt tészta 3/4 részét összekevertem a pirított káposztával (1/4 részt Apának meghagytam üresen, vagy túrós, vagy mákos tésztának, mert Ő nem szereti a káposztásat), és forrón tálaltam. Nagyon jó lett. Mi sósan, jó borsosan szeretjük.



Káposztás tészta


2 megjegyzés:

  1. Én a cukrot kihagyom, s sok borssal szeretem.

    VálaszTörlés
  2. Jaj de nagyon szeretjük, s mi is cukorral. de én azért még külöm a sajátomat jócskán borsosan is. Nagyon guszta a Tied is :))

    VálaszTörlés